VESTI INFO KANALA
PROBLEM DUGIH I SPORIH SU]ENJA OZBILJNO UGROŽAVA OSTVARIVANJE SLOBODA I PRAVA GRAĐANA PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 08:01

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da novi zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku ni po koju cenu ne sme da ugrozi nezavisnost sudija. Problem dugih i sporih suđenja ozbiljno ugrožava ostvarivanje sloboda i prava građana, ističe Selaković. Ministar je precizirao da Prednacrt zakona izričito propisuje da rešenje o prigovoru i žalbi ne sme da utiče na činjenična i pravna pitanja koja su predmet istrage. "Problem dugih i sporih sudskih postupaka je najveći problem srpskog pravosuđa. On remeti reputaciju sudstva ali i ozbilno ugrožava ostvarivanje sloboda i prava građana", istakao je Selaković. Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković rekao je da nije optimističan u pogledu prevzailaženja zaostataka - broja starih predmeta u tom sudu. Postupanje po žalbama na povredu prava na suđenje u razumnom roku, kako je rekao Milenković, biće prioritet, ali ne s ciljem zastrašivanja sudija.

 
ZARADA GARANTOVANA ZARADA U SRBIJI JEDNAKA POLOVINI PROSEČNE PLATE PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 08:00

Najniža garantovana zarada u Srbiji jednaka je polovini prosečne plate u Republici i, prema računici sindikata, prima je gotovo trećina zaposlenih. Već treću godinu zaredom iznos minimalca nije promenjen i važiće, kako je Vlada nedavno odlučila, sigurno do kraja godine. Garantovani iznos je na dnu evropske lestvice i sa cifrom od 115 dinara po času radnik će, sa prosečnih 176 radnih sati mesečno, zaraditi tek oko 20.000 dinara. Višemesečna natezanja sindikata i poslodavaca nisu urodila plodom, a na kraju je država presekla i produžila rok već važećem minimalcu. Predstavnici radničkih udruženja tražili su 130 dinara po satu, ali ovaj zahtev nije prihvaćen.

 
SPREČEN POKUŠAJ KRIJUMČARENJA DVA DIJAMANTA PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 07:58

Carinici su juče na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja dva prirodna dijamanta čija će vrednost biti utvrđena nakon veštačenja. Dijamanti su otkriveni na ulazu u Srbiju, kada se u traci za putnike koji nemaju ništa da prijave za carinjenje, pojavio automobil marke "Mercedes-Benz CL 500", čeških registarskih oznaka. Vozilom je upravljao češki državljanin koji je putovao sa sinom na relaciji Češka - Srbija, saopšteno je iz Uprave carina. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli, obojica su odgovorila da imaju samo svoj lični prtljag. Carinici su ipak odlučili da zajedno sa pripadnicima granične policije detaljno pregledaju automobil. Tada su među ličnim stvarima, u torbi za lap top, između njegovih stranica, pronađena 2 (dva) komada obrađenog prirodnog dijamanta tako da su dobijena dva brilijanta okruglog oblika. Zbog specifičnosti robe nije moguće utvrditi vrednost, pre nego što se obavi veštačenje otkrivenih dragulja. Oba putnika su predata u dalju nadležnost policiji radi vođenja krivičnog postupka.

 
DO 29. AVGUSTA SISTEMATSKI PREGLEDI PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 07:57
U toku su sistematski pregledi za upis dece u predškolske ustanove koji će trajati do 29. avgusta, i to svakog petka od 8 do 17 časova. Kako bi se izbegle gužve, mole se roditelji da decu na pregled dovedu tokom jula. Cena sistematskog pregleda je 650 dinara, dok je za mališane rođene 2008. godine kao i za decu rođenu do 1. marta 2009. godine, za treće dete u porodici, i za decu sa posebnim potrebama, pregled besplatan. Tokom letnjih meseci roditelji mogu dovesti i mališane koja nisu primila vakcinu, a koja polaze u školu u septembru, podsećaju iz Doma zdravlja.
 
CENA KUKURUZA U PADU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24 jul 2014 07:01
Cena kukuruza u Srbiji poslednje dve nedelje je u „slobodnom padu“. Ova, naša najzastupljenija žitarica, koja je sejana na oko 1,1 milion hektara, trenutno se, na Produktnoj berzi u Novom Sadu, prodaje za 15,7 dinara po kilogramu. Cena mu je, pre samo dve nedelje, bila 18 dinara, a stručnjaci najavljuju i dalji pad. Uzrok za ovakva cenovna kretanja, kako objašnjava Žarko Galetin, direktor Berze, treba tražiti u tome što se u celom svetu očekuje vrlo solidan rod ove žitarice. I kod nas bi, kako stvari stoje, kukuruz trebalo da ima dobar rod.
 
NOVE UNIFORME ZA POLICAJCE PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24 jul 2014 06:58
Na sastanku predstavnika Policijskog sindikata Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića potvrđen je nastavak socijalnog dijaloga sindikata sa MUP Srbije. Do kraja decembra, policajci će dobiti nove uniforme, kaže predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović. Predstavnici Policijskog sindikata Srbije sastali su se sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i njegovim saradnicima, a na sastanku je potvrđen dobar nastavak socijalnog dijaloga sindikata sa MUP Srbije, navodi se u saopštenju Policijskog sindikata Srbije. Razgovaralo se i o inicijativi ministra Strefanovića o unapređenju statusa policijaca, poboljšanju opreme i uslova rada.
 
ZAHTEVI ZA REGRESIRANE MESEČNE KARTE OD 11. DO 22. AVGUSTA PDF Štampa El. pošta
sreda, 23 jul 2014 10:12

Učenicima putnicima subotičkih srednjih škola koji su stanovnici Grada Subotice mesečne karte za putovanja rešavaće se u srednjim školama u koje su upisani. Učenici putnici koji iz subotičke opštine putuju za Bačku Topolu, Kanjižu, Sombor, Novi Kneževac ili neku drugu opštinu, zahteve za regresirane mesečne karte predavaće u Uslužnom centru grada Subotice od 11. do 22. avgusta dok će se potvrde za mesečne karte izdavati od 22. i 25. avgusta od 9.00 do 13.30 sati u Gradskoj upravi, Trg slobode broj 1, III. Sprat ,kancelarija 305. Za reguliranje prava za mesečnu kartu učenici treba da prilože : fotokopiju lične karte (ako učenik nema, onda jednog od roditelja), potvrdu škole o upisu (potvrda mora sadržati obrazovni profil); dokaz o pozitivnom uspehu (overena fotokopija đačke knjižice koja mora biti potpisana od strane direktora škole i razrednika i overena pečatom škole ili overena fotokopija svedočanstva ). Učenici lošeg materijalnog stanja, koji nisu u mogućnosti da plate cenu regresirane mesečne karte potrebno je da se obrate Centru za socijalni rad grada Subotice, Alekse Šantića broj 27 . Učenici linearno plaćaju 1.800,00 dinara od pune cene mesečne karte. Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji su verifikovani u srednjim školama na području Grada Subotice, putni troškovi se ne participiraju. Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji nisu bili verifikovani u srednjim školama na području Grada Subotice u školskoj godini kada su upisali prvi razred, a verifikovani su tokom njihovog školovanja, nastavlja se participiranje putnih troškova Učenicima srednjih škola koji ponavljaju razred, putni troškovi se ne participiraju. Sve informacije mogu se dobiti putem telefona 626 883.

 
PRIVATNU LEKARSKU PRAKSU KORISTI 15,1 ODSTO GRAĐANA PDF Štampa El. pošta
sreda, 23 jul 2014 10:07

Usluge privatne lekarske prakse u Srbiji koristi tek 15,1 odsto građana, pokazalo je istraživanje zdravlja stanovništva, koje je u 6.500 domaćinstava sa ukupno 15.999 članova sprovelo Ministarstvo zdravlja. Doktorka Jasmina Grozdanov, glavni istraživač, kaže da usluge privatnika češće koriste Beograđani (24,8 odsto), žitelji urbanih naselja, žene i stanovništvo sa srednjim i visokim obrazovanjem (27,9 odsto). To je mnogo manje od projekcija koje iznose privatnici. Naime, prema procenama Udruženja privatnih lekara, u oko 1.700 pravatnih zdravstvenih ustanova pruža se između 30 i 40 odsto svih zdravstvenih usluga. Ili, prema gruboj računici - oko 20 miliona usluga godišnje. Zvanična zdravstvena statistika, koju vodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, međutim, pokazuje da se samo na primarnom nivou, u 158 domova zdravlja godišnje pruži oko 50 miliona različitih zdravstvenih usluga! Izabrani lekari potvrđuju da u poslednje vreme imaju sve više pacijenata koji su ranije koristili usluge privatne lekarske prakse.

 
PLATA PREKO MENICE PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 08:00

Izmene Zakona o radu omogućavaju radnicima koji ne primaju plate da preko menice, bez sudskog spora, naplate potraživanja. Praksa će pokazati koliko je to moguće bez podzakonskih akata i da li će to promeniti veoma nepovoljnu statistiku. Više od 56.000 zaposlenih radi, a ne prima platu.Samo u Prvom i Drugom osnovnom sudu u Beogradu vodi više od 5.000 radnih sporova zbog neisplaćenih zarada, otpremnina i drugih primanja. Iako te sporove sudije sprovode po hitnom postupku, više od 500 radnika presude čeka duže od pet godina, a stotinak i više od 10 godina.Prema podacima Samostalnog sindikata, više od 56.000 ljudi u martu nije primilo zaradu. Ministar Aleksandar Vulin kaže da će izmene Zakona o radu omogućiti zaposlenima da sa potvrdom o neisplaćenoj zaradi, traže naplatu. Iako je za to kazna bila od 800.000 do milion dinara, sudije su izricale mnogo niže sume. Poslodavci su zbog toga odlagali isplatu ili plaćali kaznu, što im je bilo jeftinije od isplate zarade i izmirivanja doprinosa. Kazna je povećana na dva miliona dinara, ali efikasnost zakona, smatra se zavisiće od pravosuđa. U Hrvatskoj je kazna poslodavacu za neisplaćene zarade tri godine zatvora, a radnicima je odobren štrajk čim plata kasni jedan dan.

 
SPREČEN POKUŠAJ KRIJUMČARENJA VEĆE KOLIČINE FIRMIRANE MUŠKE GARDEROBE PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 07:58

Carinici su na graničnom prelazu Kelebija sprečili pokušaj krijumčarenja veće količine firmirane muške garderobe, poput "Hugo Boss" odela. Ekskluzivna garderoba nalazila se u prikolici kamiona koji je saobraćao na relaciji Nemačka – Makedonija, a kojim je transportovano pokućstvo, piše u saopštenju Uprave carina. Carinici su garderobu otkrili tokom detaljne kontrole kamiona, kada su utvrdili da se među novim i polovnim kućnim stvarima nalazi i 115 odela, pantalona i sakoa marke "Hugo Boss", 15 muških sakoa "Strellson finest", preko 30 teksas pantalona marki "Diesel", "Levi Strauss", "Guess" i "Belstaf", kao i 19 muških jakni "Peuterey" i "True Religion". Protiv vozača je pokrenut prekršajni postupak, a s obzirom na to da otkrivena garderoba prelazi trećinu vrednosti vozila, i ono je privremeno zadržano.

 
POČELA STROGA KONTROLA IZDAVANJA FISKALNIH RAČUNA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24 jul 2014 07:02

Poreski inspektori i više od 400 novih kontrolora, koji su obučeni za rad na terenu, narednih dana će započeti strogu kontrolu izdavanja fiskalnih računa. Kazne za preduzetnike i pravna lica koji krše zakon su pooštrene, a uključuju i meru zabrane obavljanja delatnosti, odnosno katanac na firmu, u trajanju od sedam do 60 dana. Vlasnici radnji i ugostiteljskih objekata moraće da plate od 50.000 do pola miliona dinara ukoliko budu uhvaćeni na delu, dok su novčane sankcije za firme koje ne izdaju račune od 100.000 do dva miliona dinara. Kao što je pre dva meseca najavio Nikola Ćorsović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, radnici koji su donedavno bili angažovani na unošenju poreskih prijava na šalterima, a za čijim radom je prestala potreba, završili su obuku i spremni su da izađu na teren. Direktor Filijale Palilula Snežana Vujičić Radojičić kaže da će kontrolori pokušati da pronađu i one koji nisu na prijavljenoj adresi, ali ukoliko to ne uspeju, biće im oduzet PIB.

 
SVE MANJE BRUCOŠA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24 jul 2014 06:59
Generacije koje pristižu na univerzitete sve su malobrojnije, pa pojedini, čak i državni fakulteti, teško popunjavaju kvote. Svi državni univerziteti organizovaće prijemne ispite i u septembarskom roku, a mesta je ostalo čak i na fakultetima na kojima se tradicionalno tražio indeks više. Slobodnih indeksa ostalo je, na primer, na svim državnim ekonomskim fakultetima! Tako će Ekonomski fakultet u Beogradu posle mnogo godina prvi put organizovati prijemni i u septembru, jer je ostalo 131 nepopunjeno mesto. Prema rečima dekana prof. dr Branislava Boričića, reakreditacijom su broj brucoša povećali sa 1.350 na 1.500, ali se nije javilo dovoljno kandidata. Brucoše će u drugom roku primati Tehnološko-metalurški (49 mesta na četvorogodišnjim i 20 na trogodišnjim studijama), Tehnički u Boru (11 mesta), Fizička hemija (10), Građevina (37), Fizika (27). Rudarsko-geološki moraće da organizuje prijemni zbog samo jednog nedodeljenog indeksa. Na Šumarskom su ostala 62 samofinansirajuća mesta, na Poljoprivredi 93 i na Pravoslavnom bogoslovskom 39.
 
BALINT JUHAS OBIŠAO SA SARADNICIMA PALIĆ I HAJDUKOVO PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24 jul 2014 06:56
Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Balint Juhas sa saradnicima posetio je Palić i Hajdukovo i obišao objekte koji su realizovani sredstvima Sekretarijata preko konkursa za unapredjenje turizma. Zahvaljujući ulaganju vlastitog novca i sredstava dobijenih na konkursu vlasnik Vile V–land na Paliću izgradio je bazen. Time je postigao da turisti umesto jedan dan sada ovde prosečno ostaju 5 dana. Udruženje gradjana "Platan" sa Hajdukova uredilo je u svom Etno zabavnom parku Mini zoo vrt. Član gradskog veća Šimon Ostrogonac najavio je da će za dve nedelje biti raspisan novi gradski konkurs za podsticaj ruralnog razvoja. Na raspolaganju za razne projekte će biti preko 4 miliona dinara.
 
56.207 ZAPOSLENIH U MARTU NIJE PRIMILO PLATU PDF Štampa El. pošta
sreda, 23 jul 2014 10:11

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u martu mesecu je u preduzećima u Srbiji, od ukupnog broja zaposlenih, njih 56.207 nije primilo platu, dok je 40.284 imalo platu veću od 150.000 dinara. Najbrojniji su bili radnici čija se plata kretala od 45.000 do 65.000 dinara, a koju je dobilo 251.899 zaposlenih. Platu do 20.000 dinara primilo je 29.104 radnika, od 20.000 do 25.000 primila su 35.205 radnika, a od 25.000 do 35.000 dinara, platu je dobilo 141.123 radnika. Platu od 65.000 do 85.000 imalo je 163.957 radnika, od 85.000 do 110.000 primilo je njih 88.207, a od 110.000 do 150.000 njih 59.364. Najviše radnika koji nisu dobili platu 21.130, bilo je zaposleno u preradjivačkoj industriji, a najmanje u poslovanju sa nekretninama 24. Najviše radnika koji su imali zaradu do 20.000 dinara radi u obrazovanju 8.960, a najviše onih sa najvišim platama preko 150.000 dinara, radilo je u finansijskim delatnostima. Ukupno je bilo zaposleno 1.008.056 radnika, od kojih je najviše bilo sa srednjom stručnom spremom 336.619. Sa visokom stručnom spremom bilo je 256.918 zaposlenih, dok je kvalifikovanih radnika bilo 133.138. Za njima slede radnici sa višom stručnoom spremom 79.678, nekvalifikovani radnici 70.913, sa nižom stručnom spremm 48.103 , polukvalifikovani 43.186, a najmanje je bilo viskokvalifikovanih radnika 39.501. Od ukupno zaposlenih više od polovine su muškarci 514.504, dok je žena bilo 493.552. Najviše radnika ukupno bilo je zaposleno u preradjivačkoj industriji 211,556, a najmanje u poslovanju nekretninama 1.605. Visoko stručni radnici bili su najviše zaposleni u obrazovanju, gde ih je radilo 91.797, a nekavlifikovani su najbrojniji u preradjivačkoj industriji 19.410.

 
STUDENTI VISOKE TEHNIČKE ŠKOLE TREĆI PUT UZELI UČEŠĆE U LETNJOJ ŠKOLI INFORMATIKE PDF Štampa El. pošta
sreda, 23 jul 2014 10:06

Studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice po treći put učestvovali su u letnjoj školi informatike u organizaciji Univerziteta Etves Lorand u Budimpešti. Po okončanju stručnog dela domaćin je za sve učesnike organizovao sportsko takmičenje u kojem je subotička ekipa osvojila treće mesto. Studenti Robert Bača, Timea Bata, Tamaš Birkas, Peter Berček, Gergelj Der, Tamaš Ficand, Robert Guljaš, Arpad Hodik, Andrea Rafai, David Talpai, i Atila Vekonj su dobili stipendije za ovu letnju školu za studente susednih zemalja koji studije pohađaju na mađarskom jeziku. Letnja škola održana je od 8. do 13. jula, 2014. godine u Budimpešti. Ovogodišnja tema bila je „Avantura u mobilnom svetu“ sa inovativnim i stručno korisnim temama.

 
PETAR BALAŽEVIĆ DIREKTOR GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 07:59

Prema informacijama koje pokrajinska Vlada još nije službeno potvrdila Petar Balažević imenovan je za direktora Gerontološkog centra u Subotici . Petar Balažević (1964) je gradski odbornik sa liste Demokratske stranke u Subotici i potpredsednik je Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća. U poslednjoj dekadi bio je na rukovodećim mestima u JKP "Vodovod i kanalizacija", potom u Direkciji za izgradnju grada, a pre toga je radio kao direktor JKP "Parking" (1998-99) i zamenik direktora JKP "Tržnica" (1999-2008). Balažević je nešto preko 10 godina (1983-94) radio kao policajac, a od 1994. do 1998. godine radio je kao načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove. Višu školu unutrašnjih poslova u Zemunu završio je 1992. godine, a trenutno je student Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu. Čelno mesto ove socijalne ustanove upražnjeno je odnedavno kada je dr Nenad Ivanišević (1972), dugogodišnji direktor, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

 
OŠTETILI SEDAM FIRMI PDF Štampa El. pošta
petak, 25 jul 2014 07:57

Pripadnici Policijske uprave u Subotici uhapsili su i po ovlašćenju nadležnog tužioca, odredili zadržavanje do 48 časova G. V. H. (1964) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je, u saizvršilaštvu sa M. B. (1970) iz okoline Vrbasa, izvršio sedam krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica, saopšteno je iz ove uprave. Osumnjičeni se terete da su kao odgovorna lica preduzeća doo ’’Panona foods’’ iz Subotice, u toku 2013. Godine, od firme doo ’’Farmers Trade’’ iz Gunaroša i još šest pravnih lica preuzeli veću količinu različite robe koju nisu platili, niti knjigovodstveno evidentirali. Sumnja se da su preuzetu robu dalje prodavali nepoznatim kupcima i na taj način protivparavno pribavili imovinsku korist od oko 13. 800. 000, 00 dinara. Osumnjičeni G. V. H. Će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti doveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Subotici.

 
NEMA SLUČAJEVA OBOLEVANJA USLED LISTERIJE PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24 jul 2014 07:02

Hrana koja je podložna mogućem razvoju bakterije listerije će se pojačano kontrolisati u Srbiji u narednom periodu, a potrošači bi trebalo da obrate pažnju na način na koji konzumiraju odredjenu hranu - izjavila je danas načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Tamara Bošković .Hrana koja je podložna rastu listerije će se pojačano kontrolisati u narednom periodu, naročito kada su u pitanju sirevi, barene i fermentisane kobasice, proizvodi od ribe, neke vrste povrća...- rekla je Bošković. Ona je dodala da bi proizvodjači morali pojačano da kontrolišu kako sirove, tako i gotove proizvode budući da se ta vrsta bakterije može održati u različitim uslovima.Takođe je savetovala potrošačima da obrate pažnju, odnosno da ne jedu sirovo ili nedovoljno pečeno meso, već isključivo termički obradjenu hranu, kao i dobro oprane namirnice. Bošković je rekla da podaci Instituta za javno zdravlje Srbije Batut pokazuju da u Srbiji od početka ove godine nije zabeležen nijedan slučaj oboljavanja usled listerije.

 
JAVNI BELEŽNICI POČINJU SA RADOM U SEPTEMBRU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24 jul 2014 06:59
Prvih 100 javnih beležnika biće izabrano do kraja ovog meseca, a zakletvu će položiti 7. avgusta. Oni počinju da rade od 1. septembra, potvrđeno je za „Novosti“ u Ministarstvu pravde. Na konkurs za notare (rok za prijavljivanje istekao je 7. jula) javilo se 177 kandidata. Najviše ih je bilo sa područja Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu (103), dok se sa teritorije pet sudova nije javio niko (Aranđelovac, Vrbas, Gornji Milanovac, Kikinda i Požega). - Značaj i uloga notara biće posebno vidljivi u onim mestima koja po novoj mreži sudova nisu dobila osnovni sud, a nemaju ni sudsku jedinicu, već samo kancelariju u kojoj se organizuju sudijski dani . Ova mesta dobiće vremenom javnog beležnika kod kog će građani moći da završe osnovne poslove koje su do sada obavljali u sudu, poput overe dokumenata i kupoprodajnih ugovora, ili ostavinskih postupaka. To će dovesti do rasterećenja sudova i efikasnijeg pravosuđa, jer će i sudovi imati više vremena da brže i bolje završavaju poslove iz svoje nadležnosti.Notari će biti dužni i da garantuju ispravnost i verodostojnost izdatih dokumenata, i obezbediće sklapanje kupoprodajnih ugovora bez rizika po onoga kome pružaju uslugu. Tako će se podići stepen pravne sigurnosti u zemlji. Iskustva iz okruženja pokazala su da je samo u ostavinskim postupcima s uvođenjem ove branše duplirana efikasnost.
 
DO KRAJA MESECA ĆE SE ZNATI DA LI ĆE BITI POSKUPLJENJA STRUJE PDF Štampa El. pošta
sreda, 23 jul 2014 10:12

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je da će se do kraja meseca znati da li će biti poskupljenja struje. Obradović je pojasnio da li će, ili neće biti poskupljenja struje zavisi od toga koliko će država sredstava opredeliti energetici za sanaciju posledica od poplava. On je, međutim, rekao da je šteta od poplava samo u rudarskom sektoru oko 100 miliona evra, a da je EPS, osim direktne štete od poplava, prinuđen da uvozi struju što predstavlja dodatno opterećenje. Obradović kaže da je država posle uspešne donatorske konferencije obećala pomoć energetici i da će odluka o povećanju cene struje zavisiti od sredstava koja budu opredeljena.

 
"VIDEO PAUK" I KOD NAS PDF Štampa El. pošta
sreda, 23 jul 2014 10:08

Subotički JKP "Parking" nedavno je u okviru depo servisa integrisao sistem daljinskog nadzora - tzv. "video pauk" odnosno vozilo iz kojeg se snimaju nepropisno parkirana vozila. JKP “Parking” je ovaj sistem predstavio na VI Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede koji je održan u junu prošle godine. "Video pauk" je klasično transportno depo vozilo, tzv "pauk", a novina je da službeno lice iz saobraćajne policije neće "krstariti" sa radnicima Depo servisa, već su na direktnoj vezi sa centralom i preko specijalnog softvera snimaju prekršaj i prosleđuju na odobravanje zahtev za podizanje vozila. Osim video signala, odnosno slike koja se šalje u centralu u realnom vremenu, radnici Depo servisa nakon odobrenja odmah štampaju nalog i završavaju administrativni deo na licu mesta. Nalog se nakon štampe postavlja na vozilo i ukoliko ga vlasnik u roku od 3 minuta ne pomeri, isto se specijalnim vozilom transportuje na Depo centar na Prozivku.Kako se nezvanično saznaje, ovaj sistem treba da krene u test fazu ovih dana, kada će u periodu od 10 do 17 časova službenici Depo servisa JKP "Parking" i Saobraćajne policije u sklopu redovnih relacija (na čitavom reonu Subotice) snimati nepropisno parkirana vozila i u komunikaciji sa službenim licem iz Saobraćajne policije tražiti odobrenje za intervenciju.U JKP "Parking" smatraju da će se uvođenjem pomenutog sistema omogućiti efikasniji rad "pauk službe" i izbećiće se bilo kakva selektivnost u odnošenju vozila, a ovu modernizaciju predvideo je novi Zakon o bezbednosti saobraćaja.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sve vesti

INFO NEKRETNINE

PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 452 )
Detail
Selling price : 49 000 €
Living space : 55 m²
Land space : 80 m²
Detail
PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 496 )
Detail
Selling price : 73 000 €
Living space : 130 m²
Land space : 200 m²
Detail