500 Internal Server Error in the server error log.

your request.

misconfiguration and was unable to complete

The server encountered an internal error or admin@emsdetten05.de to inform them of the time this error occurred,

Please contact the server administrator at and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available

Internal Server Error

VESTI INFO KANALA
DO SEPTEMBRA OBJEKAT ZA SMEŠTAJ DECE MIGRANATA BEZ PRATNJE PDF Štampa El. pošta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, i direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, Izabel Perič, prisustvovali su početku radova na izgradnji novog objekta pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici (Jaše Ignjatovića, br. 6). Izgradnja ovog objekta deo je projekta „Podrška maloletnim licima bez pratnje u Srbiji“, čiji je cilj unapređenje sistema zaštite maloletnih migranata koji putuju bez pratnje, kao i povećanje kapaciteta za njihov smeštaj u institucijama socijalne zaštite. Srbija nije zemlja koja je odgovorna za migrantsku krizu ali se nosi sa njenim posledicama rekao je Aleksandar Vulin dodajući da bi zaista bilo nepravedno da se od Srbije očekuje rešavanje problema i potreba migranata koji prolaze kroz Srbiju pa je tako ovom značajnom donacijom obezbeđeno da se maloletni migranti sačuvaju i sklone a njihova ljudska prava budu u potpunosti zaštićena. Kolevka se u dosadašnjem radu susretala sa prihvatanjem maloletnih migranata stim da adekvatnih uslova za zbrinjavanje dece nije bilo –rekao je Nenad Kozomora direktor Kolevke dodajući da će se dobijanjem ovog objekta na terenu sprovoditi politika koju kreira Vlade RS odnosno da se maloletna lica koja se nalaze u tranzitu zbrinu na najadekvatniji način.U prethodne dve godine u privemenom smeštaju koje se nalazi u okviru Kolevke bilo je zbrinuto blizu osamdesetoro dece kao i njihovih roditelja dok će se novim objektom obuhvatiti samo deca bez pratnje. Radovi na objektu trebalo bi da se završe u septembru a ukupna vrednost radova iznosi 24 miliona dinara. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti zbog toga što je kreiran kroz migraciono partnerstvo - rekla je ovom prilikom Izabel Perič, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji napominjući da je to poseban ugovor koji Švajcarska i Srbija imaju a koji je nastao i pre migrantske krize. Švajcarska je do sada za potrebe programa migracija izdvojila 4,3 miliona evra od čega je milion raspoređen tokom migrantske krize a veoma je bitno ovakve programe raditi sa institucijama sistema rekla je još Perič kako bi ove usluge ostale na korišćenje i nakon isteka projekta.

 
OTVORENA 171. LETNJA TURISTIČKA SEZONA NA PALIĆU PDF Štampa El. pošta

Preduzeće Park Palić kao upravljač turističkim prostorom Palića u subotu je otvorilo 171. letnju turističku sezonu na Paliću a prisutnima se ovim povodom obratio član GV zadužen za turizam Nebojša Daraboš koji je rekao da nova gradska uprava ima velike planove za Palić dodajući da prevashodni cilj gradskog menadžmenta produženje turističke sezone na čitavu godinu i to u tri koraka. Vratiti Subotičane Paliću jeste jedan od prvih koraka a tome će doprineti izmeštanje pojedinih manifestacija na Palić dok će se akcenat staviti i na saradnju sa republikom i pokrajinom u pogledu investicija koje će biti preusmerene u ovaj turistički biser dok će se prvi rezultati videti već ove sezone kada će termalni bazen dobiti stari sjaj ističe Daraboš dodajući da treći korak podrazumeva saradnju sa investitorima, koji će podići atraktivnost Palića. Čast da zvanično otvori sezonu imao je Predsednik Skupštine Grada Tivadar Bunford koji je izrazio nadu da će šarolik i dobro osmišljen program i ove godine privući pažnju velikog broja posetilaca dodajući da će Skupštini Grada Subotice i njenim članovima budućnost Palića biti od vitalnog značaja kao i da će se u narednom periodu voditi računa o poboljšanju kvaliteta vode na Paliću čime bi se otvorile nove mogućnosti razvoja turizma. Preduzeće Park Palić već petu godinu dodelilo je priznanja onima koji su investirajući u objekat ili objekte na Paliću , a koji su u zoni nadležnosti istog, doprineli realizaciji Master plana . U društvu prethodnih dobitnika ovog priznanja: Vinarije Zvonko Bogdan, Male gostione i Elite Palića , Riblje čarde Kapetanski rit, kafea Milord, Summer3p fesivala i Zoološkog vrta ove godine našla su se još dva laureata i to Jedriličarski klub Palić osnovan 1897. godine koji je ove godine proslavio svoju 70-to godišnjicu od reorganizacije a i danas je jedan od najaktivnih klubova na Paliću dok je drugo ovogodišnje priznanje otišlo ruke predstavnicima čarde Kapetanski rit u okviru koje se od 1. Maja nalazi i novi objekat terasa Muški štrand, koja se nalazi na samoj obali Palićkog jezera.

 
GORDANA I TATJANA NA MORU ZAHVALJUJUĆI LJUDIMA VELIKOG SRCA PDF Štampa El. pošta

Devojke Gordana Lukač i Tatjana Kiš obe sa cerebralnom paralizom, u invalidskim kolicima ovog leta prvi put videće more i uživati u čarima istog sa svojim drugarima iz boravka zahvaljujući ljudima velikog srca koji su uzeli učešće na državnoj trci na Paliću koja je organizovao ultramaratonski klub Paligo Palus. U trci je učešće uzelo 27 takmičara koji su ovom prilikom istrčali 240 km kako bi od startnina obezbedili novčana sredstva u iznosu od 57.000 dinara za ove dve devojke i njihov odlazak u Grčku. Tatjana i Gordana nisu krile uzbuđenje a Danijela Andrašić ispred dnevnog boravka za odrasla lica zahvalila se i u ime direktora Kolevke takmičarima u trci koji su ovom prilikom dobili i zahvalnice za ovako divan i human gest.

 
PROMOCIJA KNJIGE DR LAJOŠA HOVANJA “SLIV JEZERA PALIĆ” PDF Štampa El. pošta

U sredu, 29. juna, u Velikoj većnici Gradske kuće, u 18 časova održaće se promocija knjige dr Lajoša Hovanja “Sliv jezera Palić” . Delo je nastalo na osnovu doktorske disertacije dr Hovanja, „Pregled promena u slivu Palićkog jezera od kraja 17. veka do danas i istraživanje uzroka tih promena“ a u istom su prikazani rezultati pregleda dokumenata istorijskih arhiva iz Subotice, Budimpešte i Estergoma, zbirke projekata subotičkih preduzeća, objavljenih radova i iskustva stečena obilaskom terena u vezi sa stanjem okoline Palićkog jezera. Uz knjigu je, kao njena dopuna, izdat i DVD.

 
PRESEČEN KANAL KRIJUMČARENJA AKCIZNIH MARKICA PDF Štampa El. pošta

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici presekli su kanal krijumčarenja akciznih proizvoda i zaplenili više od 160.000 paklica cigareta bez akciznih markica i dokumentacije o poreklu, vrednih oko 16 miliona dinara.Policija je 74.950 paklica cigareta ''ašima'' i 90.000 paklica cigareta ''marble'' pronašla prilikom pregleda teretnog vozila subotičkih registarskih oznaka.Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena trgovina, po naredbi nadležnog tužioca, određeno je zadržavanje do 48 časova Z. L. (1954) i I.B. (1952) iz Subotice i V. B. (1965) iz Beograda.

 
BUNJEVCI TRAŽE ISTI ODNOJ RS KAO I PREMA HVATSKOJ MANJINI PDF Štampa El. pošta

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine pozdravio je potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske izražavajući zadovoljstvo da pitanje prava na izjašnjenje Bunjevaca više nije tema. Očekujemo da Republika Srbija ima potpuno isti odnos prema bunjevačkoj i hrvatskoj nacionalnoj manjini, imajući u vidu da na prostoru severne Bačke živi podjednak broj jedne i druge naionalne majine dodaje se još u saopštenju i potom ukazuje na neprihvatljiv odnos pojedinih medija u izveštavanju o potpisivanju Deklaraciju kada su nedvosmisleno Bunjevci svrstani u Hrvate.

 
125 GODINA OD ROĐENJA TUMBAS PERE HAJE PDF Štampa El. pošta

Subotički tamburaški orkestar 125 godina od rođenja Tumbas Pere Haje obeležiće organizacijom stručne tribune i koncertom . Na samoj tribini koja će se održati sutra u 11 časova, u Gradskoj biblioteci govoriće i Majk Fori iz Sjedinjenih Američkih Država a pored samih biografskih podataka na tribini će biti stavljen akcenat i na sagledavanje drugih strana rada ovog muzičkog velikana. Već u četvrtak u 20 sati u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se koncert subotičkog tamburaškog orkestra, koji je uvršten u progam Dužijance a isti će upotpuniti i nastup ansambla Hajo koji će se predstaviti sa četire instrumentalne kompozicije. Subotički tamburaški orkestar ovom prilikom izvešće neke od najstarijih kompozicija ovog velikog umetnika koje dairaju od 1912. do šezdesetih godina kada se njegov život i završava kao i jednu kompoziciju “po Hajinoj želji” koju je imao želju da odsvira . Naime, subotički tamburaški orkestar izvešće “uvertiru za Pikovu damu” čime će želja ovog velikana biti ispunjena. Ulaznice za concert mogu se kupiti u Gradskoj suvenirnici kao i na sam dan koncerta.

 
NEDELJNI IZVEŠTAJ POLICIJSKE UPRAVE PDF Štampa El. pošta

Tokom protekle nedelje na području Policijske uprave u Subotici dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda. U jedanaest saobraćajnih nezgoda, četri osobe su zadobile teške telesne povrede, trinaest osoba je lakše povređeno, dok je u šest saobraćajnih nezgoda pričinjena samo materijalna šteta.U navedenom periodu policija je podnela 72 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, izdata su 279 prekršajna naloga i iz saobraćaja je isključeno dva vozila i dva vozača, od kojih je jednom vozaču određena mera zadržavanja zbog teške ili potpune alkoholisanosti. U toku protekle nedelje, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Subotici imali su 13 intervencija.

 
POKRET “DOSTA JE BILO” - BEZ NADE DA NAM STIŽU BOLJI DANI PDF Štampa El. pošta

Novi saziv Skupštine Grada Subotice, kao i imenovanje gradonačelnika Bogdana Labana iz redova Srpske napredne stranke, na sednici koja je održana u četvrtak, ne ostavljaju ni malo prostora za nadu da Subotici stižu bolji dani – navodi se u saopštenju okreta Dosta je bilo i ističe da sam način na koji je sednica sazvana, bez poštovanja obaveze da se pozivi sa kompletnim materijalom odbornicima upute najmanje pet radnih dana pre zakazane sednice Skupštine Grada, potom podela papira sa imenima osoba koje će činiti buduće Gradsko veće odbornicima tek u sali, bez imalo šanse da se odbornici iz redova malobrojne opozicije, ali i javnost, prethodno upoznaju sa biografijama kandidata, jesu samo su deo unapred dogovorenih koraka iza zatvorenih vrata između Srpske napredne stranke i njenog koalicionog partnera Saveza vojvođanskih Mađara. Bez mnogo suštinske rasprave o predlogu, izabrani gradonačelnik Subotice Bogdan Laban odlučio je da za govornicom iznese program rada u naredne četiri godine, a umesto jasnih i obrazloženih ciljeva, rokova, troškova i datuma, građani su tokom prenosa, u nekoliko minuta čuli taksativno naveden spisak želja i fraza koje ne donose ništa novo i zbog kojih on neće snositi nikakve posledice ukoliko bilo šta od navedenog ne bude ispunjeno dodaju još u saopštenju navodeći da razlog tome možda leži u obrazloženju šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u gradskoj Skupštini Gojka Radića. Radić je naglasio da Laban lično nije najsretniji zbog funkcije na koju je imenovan, ali da je to zadatak koji on obavlja kao „dobar vojnik partije“. Sada i zvanično znamo da je izbor gradonačelnika Subotice odluka koja je doneta u Beogradu i sprovedena nakon direktnog naređenja Aleksandra Vučića. Subotičani su sposobni da sami izaberu gradonačelnika. Pokret „Dosta je bilo“ zalaže se za ukidanje partijskog parazitskog sistema koji je uništio državu. Političari moraju da odgovaraju za loše rezultate i građani to moraju da prepoznaju. Jedini način je transparentnost u obavljanju javnih funkcija, odgovornost i podnošenje računa za svaki dinar potrošen iz budžeta. Ukoliko je Bogdan Laban dobar vojnik svoje partije, da li to znači da će u slučaju neuspeha odgovarati samo sudu svoje stranke? – dodaje se na kraju saopštenja.