VESTI INFO KANALA
SUBOTICA KAPIJA ZA ULAZAK FINSKIH KOMPANIJA NA SRPSKO TRŽIŠTE PDF Štampa El. pošta
sreda, 19 novembar 2014 20:38

Danas je u poseti našem gradu boravio Ambasador Finske Peka Orpana zajedno sa privrednom delegacijom finskih kompanija. Poseta je dogovorena pre dva meseca a nama je pre svega želja da ih što bolje upoznamo sa privrednim potencijalima našeg grada - istakao je Gradonačelnik Jene Maglai dodajući da će delegacija boraviti u Privrednoj komori a posetiće i slobodnu zonu kao i nekoliko farmi u okolini Subotice. Ovo je prvi korak uspostavljanja odnosa između lokalne samouprave i Finske a nadamo se da će ova poseta u skorije vreme dovesti i do konkretnih rezultata jer imamo mogućnosti i uslove da uspostavimo ozbiljne odnose sa privrednicima iz Finske. Kompanije iz Finske su u malom broju zastupljene u Srbiji što nije slučaj sa našim susedom Mađarskom sa kojom Finska već godinama uspešno sarađuje. Subotica baš iz ovog razloga može poslužiti kao dobra odskočna daska za ulazak finskih kompanija i na srpsko tržište - dodao je Gradonačelnik Maglai. Ambasador Finske nije krio zadovoljstvo posetom našem gradu rekavši da je sa gradonačelnikom vodio konstruktivne razgovore napomenuvši da gotovo sve kompanije u delagaciji imaju interes da ulažu u Suboticu. Interesovanje finskih kompanija za srpsko tržište počelo je sa početkom pregovora sa Evropskom unijom a jedna od skorijih kompanija koja je došla na srpsko tržište je Lindstrom . Finska delegacija posetila je novi prečistač, farmu Balaž koje koristi biomasu, slobodnu zonu a posetila je i jedan od naših vinskih podruma. U privrednoj komori upriličen je sastanak šest predstavnika finskih kompanija sa predstavnicima naših kompanija a kako je istakao Ambasador Finske svima je bio u cilju razgovor sa potencijalnim partnerima napominjući da se ovde ne radi samo o ovih šest kompanija nego i o drugim investitorima koje će nakon zvanično podnetog izveštaja privući potencijal Subotice.

 
RAZMIRICE I NA KONSTITUTIVNOJ SEDNICI HNV-A PDF Štampa El. pošta
sreda, 19 novembar 2014 20:36

U Hrvatskom nacionalnom vijeću malo se toga promenilo jer će ga i u naredne četiri godine voditi Slaven Bačić. On je istakao da je isprva verifikovan mandat svima onima koji su doneli uverenje o članstvu Hrvatskom nacionalnom vijeću a sa obzirom da je bilo i nekoliko vijećnika koji uverenje nisu doneli mandat će im biti verifikovan na sledećoj sednici. nakon konstitutivne sednice odmaj je održana i prva sednica HNV-a na kojima su izabrani pored predsednika, zamenici, članoci izvršnog odbora. Vijećnici koji nisu doneli uverenje bili su sa liste Tomislava Stantića a oni su sednicu i napustili pa samom izboru organa HNV-a nisu ni prisustvovali - rekao je Slaven Bačić. Nakon prepirki koje su vođene u Plavoj sali Gradske kuće dr Tomislav Stantić i sa članovima Zajedničke liste hrvatskih udruga napušta sednicu jer kako je rekao na njoj nije bilo elementarnih uslova za rad kao i da predsedavajući Martin Bačić nije dozvoljavao nikome da završi rečenicu. Stantić još dodaje da mandati nisu verifikovani onima koji sa sobom nisu poneli Rešenje navodeći i to kao jednu od nelogičnosti tačnije apsurda same sednice. Iako su sve druge nacionalne zajednice pre same konstitutivne sednice imale konsultacije između nosilaca lista ured HNV-a me je obavestio da konsultacija oko sednice nema jer o samom terminu odlučuje Ministarstvo što nije tačno - izneo je Stantić navodeći da Ministarstvo urgira samo ukoliko se nosioci lista ne uspeju dogovoriti oko termina. Počeli smo kako nisam očekivao da se i dalje delimo u dve grupe gde su sa jedne strane oni koji sebe smatraju pobednicima i sa druge strane mi koji smo se usudili da se kandidujemo na izborima a da nismo miljenici DSHV-a navodeći da je apsolutna odgovornost na predsedavajućem rekao je Stantić kao i da će se u naredne četiri godine kao opozicija zalagati za sve ono za šta su se zalagali u kampanji sumnjajući unapred da će osam vijećnika od danas biti stavljeni u drugu grupu.

 
NEDELJA PREDUZETNIŠTVA I U SUBOTICI PDF Štampa El. pošta
sreda, 19 novembar 2014 20:34

Evropska komisija kao najviši izvršni organ evropske unije od 2009. godine obeležava evropsku nedelju preduzetništva u čak 40 zemalja sa ciljem prezentovanja preduzetništva a ujedno i da omogući institucijama koje na lokalanom, evropskom, regionalnom i nacionalnom nivou da pomognu preduzetnicima u ostvarivanju ideja. Ovakva aktivnost omogućava svim preduzetnicima da pokažu da li su neke od njihovih inicijativa imale određenih rezultata a ujedno da uz interaktivan rad sa organizatorima razmene ideje i provere da li su one kvalitetne. Biti preduzetnik danas u državi Srbiji izuzetno je teško i često nezahvalno istakao je pomoćnik Gradonačelnika za malu privredu Ljuben Hristov ističući da Grad Subotica pokušava da izađe u susret privrednicima smanjujući cene zakupa dok će novom primenom obračuna grejanja cena istog biti smanjena za 13 odsto. Hristov takođe dodaje da se u 2015. godini očekuje i ponovno formiranje Fonda za privredu. Jedna od adresa za pomoć preduzetnicima je Regionalna razvojna agencija Panonreg.

 
60 ODSTO ŠKOLA U SRBIJI U ŠTRAJKU PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:03

Više od 60 odsto škola u Srbiji štrajkuje skraćivanjem časova na 30 minuta, što znači da je povećan broj škola koje štrajkuju, izjavio je danas predsednik Sindikata zaposlenih u prosveti Slobodan Brajković. On je istakao da postoji problem, jer pojedini predsednici veća direktora škola šalju direktorima škola dopise gde traže da ukoliko postoji jedan zaposleni u školi koji ne štrajkuje, nastava mora da traje 45 minuta, te se ta škola ne računa kao da učestvuje u štrajku. " On je rekao da su se danas štrajku priključile i veće škole u Srbiji i više od 75 odsto zaposlenih. Komentarišući jučerašnje navode Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se u 63 odsto škola nastava redovno odvijala, Brajković je istakao da razlika u podacima između Ministarstva i sindikata potiče odatle što Ministarsvo obračunava i one škole s jednim do pet đaka, koje nikada ne štrajkuju, a njih je oko 400.

 
OTKAZIVANI AUTOBUSI ZA PREVOZ ČLANOVA I SIMPATIZERA SRS-A PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:02

G.O. SRS konstatuje da je povratkom dr Vojislava Šešelja očigledno uočen veliki strah u redovima SNS-a.To najbolje pokazuje činjenica da su u petak širom Srbije počevši od Subotice masovno otkazivani autobusi za prevoz članova i simpatizera po nalogu SNS-a na veliki miting dočeka dr Šešelja.Podsećamo građane da je upravo SNS najviše pre izbora pričao o departizaciji i depolitizaciji, a nakokon istih pokazalo se da od toga nema ništa jer su postavili za vodeće direktorske pozicije samo članove svoje stranke, a i zapošljavanje se vrši isključivo po partijskoj knjižici SNS-ističe se u saopštenju.

 
PODELA KORIŠĆENE ODEĆE I OBUĆE ZA ČLANOVE UDRUŽENJA PENZIONERA PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:00
Gradsko udruženje penzionera za svoje članove 25. Novembra vršiće podelu korišćene odeće i obuće od 8 do 11 časova. Pravo na raspodelu odevnih predmeta imaju članovi sa plaćenom članarinom za 2014. Godinu. Raspodela odevnih predmeta vršiće se u razumnim količinama za jednu porodicu. Odevni predmeti su sanitarno očišćeni i oprani.
LAST_UPDATED2
 
RASVETLJENE KRAĐE U ČANTAVIRU PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 novembar 2014 16:48

Policija u Subotici rasvetlila je dva krivična dela razbojništva i šest teških krađa izvršenih na području Čantavira u poslednjih pet meseci. Osumnjičeni se terete da su od juna meseca, provaljivali u porodične kuće na području Čantavira iz kojih su protivpravno odneli novac, zlatni nakit, ručni alat i druge vrednosti, koje su potom prodavali, a novac trošili za svoje potrebe. Policijski službenici su podneli krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici, u redovnom postupku, protiv pet osoba iz Čantavira.

 
POJEDONSTAVLJENO DOBIJANJE MAĐARSKOG DRŽAVLJANSTVA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 novembar 2014 16:46

Od početka 2011- godine tj. donošenja zakona o pojednostavljenom dobijanju državljanstva, do danas je 680 hiljada osoba predalo zahtev za mađarsko državljanstvo, a dobilo ga je već skoro 630 hiljada – izjavio je Tamaš Vecel , zamenik državnog sekretara zadužen za nacionalnu politiku. Odbijeno je 22 hiljade zahteva - prenosi mađarska državna novinska agencija MTI. Vecel je najavio pojednostavljenje upravnih postupaka vezanih za državljanstvo – od uvođenja u matičnu knjigu rođenih do nostrifikacije diploma.

 
PRIVEDEN PIROMAN PDF Štampa El. pošta
sreda, 19 novembar 2014 20:36

Pripadnici Policijske uprave u Subotici rasvetlili su četiri krivična dela izvršena na području Teslinog naselja u Subotici i uhapsili M. S. (1995) iz Subotice. Postoje osnovi sumnje da je M. S., 29. avgusta izazvao požar u podrumskim prostorijama stambene zgrade u ulici Čat Geze u kojem je jedna osoba nastradala.Takođe, sumnja se da je M. S., u maju ove godine, paljenjem podrumskih prostorija u zgradama u Teslinoj i Pesničkoj ulici, prouzrokovao materijalnu štetu, dok je početkom jula izazvao požar u kom je upotpunosti izgorela pekara u sklopu pijace u Teslinom naselju. Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti i tri krivična dela izazivanje opšte opasnosti, policija je M. S. Odredila zadržavanje do 48 časova, po nalogu nadležnog tužioca, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden u Više javno tužilaštvo u Subotici.

 
MLADEN KOPJAR U POSETI SUBOTICI PDF Štampa El. pošta
sreda, 19 novembar 2014 20:33

Zagrepčanin Mladen Kopjar, savremeni pisac i prevodilac boraviće u Vojvodini od 26. Do 28. Novembra. U sredu i četvrtak posetiće Suboticu i okolinu a u petak Bački Monoštor. Tekstove Mladena Kopjara srećemo u dečjim časopisima, radijskim emisijama, školskoj literaturi kao i u popularnim izdanjima poput trilogije „Igre gladi“ koju je preveo na hrvatski jezik. Talenat i kvalitet književnog rada Mladena kopjara potvrdiće i nagrada „Ivana Brlić Mažuranić“ koju je primio 2008. Godine za zbirku pripovedaka „Ljubav, padobranci i vanzemaljci“.Susret pisca sa učenicima osnovnih škola Matko Vuković i Ivan Milutinović upriličen je 26. Novembra sa početkom u 17 časova dok će dva sata kasnije susret sa Mladenom Kopjarom imati učenici subotičke Gimnazije i Politehničke škole. Četvrtak je rezervisan za najmlađe prijatelje knjige kada će Kopjar posetiti decu iz vrtića „Marija Petković – Sunčica“, „Marija Petković Biser“, „Petar Pan“ i „Bambi“ a potom i mališane iz OŠ Ivan Milutinović u Maloj Bosni , tavankutske škole „Matija Gubec“ i „Vladimir Nazor“ iy Đurđina. Susret sa piscem organizuje Gradska biblioteka uz podršku hrvatske matice iseljenika, Grada Subotice, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalnog saveta.

 
U SRBIJI 17 OSNOVICA ZA OBRAČUN ZARADA I PREKO 900 KOEFICIJENATA PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:03

U Srbiji postoji čak 17 osnovica za obračun zarada i preko 900 koeficijenata, utvrdila je Svetska banka. Prethodnih nedelja Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imalo je sastanke sa predstavnicima sindikata zdravstva i prosvete. Cilj je bio utvrditi platne razrede na osnovu kojih bi zaposleni sa istim zanimanjem i stručnom spremom, nezavisno od mesta rada, imali iste zarade. Konkretno, to bi značilo da bi približno istu platu imala sekretarica ili vozač, bez obzira da li je zaposlen u opštini, školi ili u domu zdravlja. Ovaj princip bi važio bukvalno za sva zanimanja u javnoj upravi. Jedno od rešenja je da plate u javnoj upravi imaju istu osnovicu koja će najverovatnije biti minimalna zarada, dok će množenjem sa različitim koeficijentima, u zavisnosti od stručne spreme i vrste posla, dobijati iznos zarade. Od 1. januara minimalna zarada iznosiće 28.430 dinara. Naravno, ovo je samo jedan od predloga, a trenutno se ubrzano radi na izradi zakona kojim bi se stvorile osnove za primenu platnih razreda.

 
RASPISAN KONKURS ZA DODELJIVANJE STIPENDIJA PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:01

Fondacija "Put ka znanju" raspisala je konkurs za dodeljivanje stipendije iz sredstava Fonda mladim talentima, učenicima i studentima Grada Subotice. Konkurs je otvoren do 28. novembra. Sredstva se dodeljuju zbog finansiranja studenata i učenika osnovnih i srednjih škola na takmičenjima i smotrama u zemlji i inostranstvu, zatim kao nagrada učenicima i studentima ostvarenim za postignute rezultate tokom školovanja i obrazovanja, kao i osvojenih na takmičenjima u okviru obrazovnog sistema.Za dobijanje sredstava Fondacije talentovani kandidati treba da ispunjavaju potvrdama dokazane uslove da im je prebivalište na teritoriji Grada Subotice, da su državljani Republike Srbije i potvrdu o proseku ocena na kraju poslednje školske godine.Uz prijavu podnosilac је dužan da priloži: molbu i kratku autobiografiju i tačnu specifikaciju traženih sredstava ili predračun. Prijave se podnose u štampanom obliku u zatvorenoj koverti predajom u Gradskom uslužnom centru Grada Subotice ili poštom na adresu Trg Slobode 1. Konkurs je otvoren do 28. novembra. Za više informacija pozovite 024/636-124 ili pišite na mejl Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

 
POČEO ŠTRAJK PROSVETARA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 novembar 2014 16:52

Četiri reprezentativna sindikata prosvete započela su danas štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a koji će trajati do ispunjenja zahteva da prosvetni radnici budu izuzeti od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi. Predstavnici sindikata "Nezavisnost", Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije su se u petak, 14. novembra sastali sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, ali su odlučili da ne odustanu od štrajka. Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je tada da sindikati od Vlade Srbije traže da se urade platni razredi za sve delatnosti u budžetu i da se "sudbina budžeta deli sa svima ravnopravno". Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić naveo je tom prilikom da je dogovoreno da sindikati idu ka Vladi kako bi se došlo do ujednačavanja platnih grupa. On je najavio da će sledeće nedelje biti formirana komisija za izradu kolektivnog ugovora u koju će biti uključeni predstavnici ministarstva i sindikata, a za oko deset dana, predstavnici sindikata biće uključeni i u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

 
KONTROLA UTOŠENIH KILOVATA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 novembar 2014 16:47

Kao što kontrolišu kredit ili račun na mobilnom telefonu, kada se do kraja godine usvoji novi zakon, domaćinstva će elektronski moći da mere - i kilovate i kubike i kontrolišu jesu li ušli u "crveno". Novi zakonski okvir, objašnjava prvi čovek u Ministarstvu energetike Aleksandar Antić, uvešće i besplatnu telefonsku liniju za sve reklamacije oko računa za struju, povećaće broj šaltera za pritužbe, ali i ozbiljnu kontrolu kvaliteta energenata koji ulaze u svaki dom. Da novi regulator treba da „pritisne“ i snadbevača struje i, barem na papiru, omogući kupcima energenata veća prava, slažu se i u potrošačkim udruženjima. - Zakon treba da kontroliše snabdevanje i podigne nivo usluga. Kada se početkom naredne godine otvori tržište struje i domaćinstva budu mogla da biraju svog snabdevača, svaka od tih firmi moraće da ima svoje zasebne šaltere za prigovore. Ideja je da se podaci iz računa za struju, koji je uvek bio problematičan kupcima, pojednostave. Tako će svako moći da ga proveri - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja potrošača. Ni slab napon i jačina struje, ali ni čistoća gasa uskoro ne bi trebalo da zadaju muke potrošačima. - Nećemo više dolaziti u situaciju da ceo jedan kraj ima loš kvalitet električne energije. Posebnim pravilnikom, regulisane su i kazne za odstupanje od propisanog kvaliteta struje i gasa - dodaje Bogdanović.

 
OKO STOTINAK DECE OBOLELO OD DIJABETESA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 novembar 2014 16:45

Udruženje “Plavo srce 024” kreativnom radionicom kao i šetnjom od svojih prostorija do trga slobode gde su simbolično pušteni plavi baloni obeležilo je Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Udruženje Plavo srce 024 osnovano je na inicijativu roditelja zapomoć deci i omladini oboleloj od dijabetesa, uzrasta od 6 meseci do 26 godina. U Udruženju ima oko 40- tak mališana a prema statistikama od šećerne bolesti u Subotici sa okolinom od ove bolesti boluje oko stotinak dece dok su ciljevi udruženja pre svega edukacija i prevencija dece i omladine obolele od dijabetesa melitus 1, edukacija roditelja i građana a posebno dece i mladih o značaju pravilne i zdrave ishrane.

 
POČELA ISPLATA NOVČANE NAKNADE NEZAPOSLENIMA PDF Štampa El. pošta
sreda, 19 novembar 2014 20:35

Nacionalna služba za zapošljavanje danas je počela isplatu novčane naknade nezaposlenima za oktobar. Kako se navodi u saopštenju, u četvrtak će se isplaćivati privremena naknada, za april, koja se isplaćuje preko Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnicima koji žive na i van teritorije Kosova i Metohije. Isplata novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade i naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju za mesec oktobar počinje danas. Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, isplata dodatka za pomoć i negu drugog lica za oktobar 2014. godine i naknada za knjige deci na porodičnom smeštaju, počeće sutra.

 
IZABRANI NACIONALNI SAVETI MAĐARSKE, HRVATSKE I BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:04

Na konstitutivnim sednicima sinoć su izabrani Nacionalni saveti mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine. Novi predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je Jene Hajnal , prvi na listi Mađarske sloge, liste koju je pred izbore 26. oktobra podržao Savez vojvođanskih Mađara.On je na juče održanoj osnivačkoj sednici u Subotici bio predložen od strane 30 poslanika Mađarske sloge, ali je za njega glasalo 34 od 35 članova nacionalnog saveta.Hajnal je naglasio da će novi saziv nacionalnog saveta nastaviti ono što je započeo prethodni saziv, u kojem je Savez vojvođanskih Mađara takođe imao ubedljivu većinu. Hrvatsko nacionalno vijeće i u narednom periodu vodiće politička opcija DSHV-a a na čelu istog biće Slaven Bačić. Predsednik Izvršnog odbora kao i do sada biće Darko Sarić Lukendić, dok će Anđela Horvat, i u narednom periodu biti na čelu odbora za obrazovanje. Izabran je i odbor za propise zbog same zakonske obaveze da se u roku od 20 dana uskladi Statut sa Zakonom o nacionalnim savetima odnosno odbor za priznanja jer je raspisan javni poziv za priznanja u hrvatskoj zajednici-Kako se i očekivalo konstutuivna sednici prilikom izbora Bunjevačko nacionalnog saveta trajala je najduže a razmirice nisu izbegnute. Veljko Vojić stavio je prigovor na mandat Mirka Bajića kome je po sili Zakona trebalo prekinuti isti sa obzirom da je prekršen član 28 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i član 5 Zakona o sprečavanju sukobova interesa pri vršenju javnih interea sa obzirom da gdin Bajić obavlja funkciju zamenika Skupštinu grada i vrši funkciju direktora Bunjevačkog informativnog centra. Sa obzirom da funkcija zamenika skupštine grada proizilizai iz člana Skupštine na kojima sam biran po redovnim izborima u istom sukobu interesa je i gospodin Veljko Vojnić odgovorio je Mirko Bajić.Nadmudrivanje u poznavanju Zakona jeste ono što je obeležilo sednicu ali savet je ipak konstituisan a nakon toga održana je i prva sednica nacionalnog saveta. Veljko Vojnić tražio je odlaganje prve sednice do razrešenja spornog mandata Mirka Bajića jer ukoliko se ustanovi da pomenuti nema mandat sve donesene odluke neće biti validne i legitimne. Mirko Bajić obrazložio je ovo da je razumljivo da neko hoće da opstruiše sednicu napominjući da je i poslovnik i procedura vrlo jasna. Za predsednicu saveta izabrana je Suyana Kujundžić Ostojić koja je istakla da je njena uloga složena i teška jer treba voditi naredne četiri godine nacionalni savet i ostvarot mnoge započete stvari i završiti i razmišljati jedinstveno.

 
DO 2050. GODINE MILION I PO DO DVA MILIONA STANOVNIKA MANJE U SRBIJI PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:02

Prema demografskim istraživanjima, u Srbiji će do 2050. godine biti milion i po do dva miliona stanovnika manje, kaže naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Vladimir Nikitović. On je agenciji Beta rekao da je to (do dva miliona) broj ljudi koji se očekuje da emigrira ili se "izgubi" smanjenjem prirodnog priraštaja i dodao da će Srbija, i prema "najoptimističnijim istraživanjima, ostati bez milion ljudi do sredine ovog veka". Nikitović je kazao da čak i ako se poveća stopa prirodnog priraštaja, to neće dovesti do značajnijih promena, jer je trend opadanja stanovništva u Srbiji konstantan. On je kazao da godišnje Srbija negativnim prirodnim priraštajem "izgubi" oko 30.000 ljudi, a da 10.000 do 15.000 godišnje emigrira. Nikitović je kazao da ne očekuje ni povećanje u nekoj etničkoj grupi posebno, jer su sve grupe u Srbiji stare.

 
DVE NAGRADE ZA TURISTIČKU ORGANIZACIJU SUBOTICE PDF Štampa El. pošta
utorak, 18 novembar 2014 18:01

Turistička organizacija Subotice osvojila je dve nagrade na izložbi Turističke organizacije Leskovac, gde je svoje eksponate izložilo 50 turističkih organizacija iz Srbije, Makedonije, Bugaraske i Crne Gore. Posebno priznanje za Set turističkih publikacija: Subotica–Turistički vodič, Palić– Turistički vodič, Vinski vodič i Seoski turizam, i u kategoriji video publikacija kratki promo film, nagradu je osvojio film "Dobrodošli u Suboticu i Palić”. Isti film koji je realizovan u saradnji sa preduzećem Park–Palić uz podršku Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a finansiran po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, osvojio je nagradu i prošle godine na manifestaciji dodele priznanja najboljim turističkim publikacijama Srbije u Kruševcu.

 
PREKO POTREBAN SOCIJALNI DIJALOG VLADE I PROSVETARA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 novembar 2014 16:50

U Savezu samostalnih sindikata danas je održana konferencija za medije a povodom štrajka prosvetara koji je počeo danas. Sindikalisti su ovaj put pokazali svoju odlučnost istakla je Zorica Karanović predsednica gradskog sindikata obrazovanja i dodala da su zahtevi prosvetara usmereni protiv umenjanja zarada, pristupanju razgovorima o donošenju Zakona o platnim razredima kao i na potpisivanje kolektivnih ugovora dodajući pritom na ne postojanje socijalnog dijaloga između Vlade i sindikata. Studentski centar, Dom učenika poslali su pismenu podršku i ukoliko dođe do radikalizacije protesta pridružiće se štrajku kao i Viša tehnička škola dok je PU Naša Radost organizovala štrajk. Uz zakonsko poštovanje minimuma procesa rada , kada časovi traju 30 minuta, ne održavaju se prijemi roditelja ni roditeljski sastanci , u štrajku je od danas 11 osnovnih škola članica ovog sindikata dok je u pet ostalih štrajk delimično organizovan u zavisnosti od članstva u ovom sindikatu.

 
POSTAVLJEN LAJKOMAT U ATRIJUMU HOTELA GALERIA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17 novembar 2014 16:47

Povodom obeleževanja Meseca tolerancije i ljudskih prava koji će se obeležavati od 16. novembra do 10. decembra , na inicijativu više neformalnih grupa mladih iz Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Novog Pazara i drugih gradova a uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Kancelarije za ljudska i manjinska prava pod sloganom "Verujem u toleranciju" juče je u Atriumu Hotela Galleria postavljen lajkomat aparat - web kamera koja će snimati video poruke građana kojima se afirmišu tolerancija i ljudska prava. Najbolja poruka koja bude imala najviše šerova osvojiće i nagradu a vlasnik iste postaće ambasador tolerancije istakla je Josipa Ivanković nosilac projekta "Verujem u toleranciju". Karavan tolerancije krenuo je juče iz Subotice a obićiće nekoliko gradova u Srbiji. I sami smo svedoci koliko ima negativne energije u realnom životu, u medijima , onlajn komunikaciji pa samim ovakav projekat jeste potreban - rekao je Nenad Borovčanin, državni sekretar za sport i dodao da je potrebno pokretati kampanje koje u ljudima inspirišu ona najlepša osećanja kao što su ljubav , prijateljstvo, tolerancija, solidarnost. Ljiljana Lončar, pomoćnika poverenika za zaštitu ravnopravnosti istakla je da želi da ovo ne bude mesec tolerancije nego da imamo dvanaest meseci tolerancije, 365 tolerantnih dana jer ako to bude tako onda možemo reći da živimo u toleratnom , otvorenom u kome prepoznajemo različitosti i gde svi mogu da uživaju, pod jednakim uslovima, sva prava i slobode. U subotu je povodom obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije, u atrijumu Osnovne škole “Jovan Mikić” održan ogledni čas pod nazivom „ Upoznavanje učenika sa različitim kulturama i narodima“ kojem je prisustvovao član GV zadužen za obrazovanje Blaško Stantić. Cilj aktivnosti jeste da se na prigodan način predstave istorijske , folklorne ,gastronomske, kulturne karakteristike srpskog, mađarskog, hrvatskog, bunjevačkog, nemačkog i engleskog naroda a istim će se doprineti multietničkom zbližavanju dece sa porukom da različitosti spajaju a ne razdvajaju.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sve vesti

INFO NEKRETNINE

PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 452 )
Detail
Selling price : 49 000 €
Living space : 55 m²
Land space : 80 m²
Detail
PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 496 )
Detail
Selling price : 73 000 €
Living space : 130 m²
Land space : 200 m²
Detail
cheap cialis online