VESTI INFO KANALA
UHAPŠEN ZBOG KRIVIČNOG DELA TEŠKO UBISTVO U POKUŠAJU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:20

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su, sinoć, jednu osobu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo teško ubistvo u pokušaju kada je, odbijajući da postupi po naređenju policijskih službenika da izađe iz automobila pokrenula vozilo unazad i povredila oba policajca. Policijska patrola je, postupajući po prijavi oštećene Subotičanke, koja se žalila da je I. B. (1988) iz Subotice, u toku dana, više puta uznemiravao i slao poruke preteće sadržine, zaustavila vozilo osumnjičenog, nedaleko od kuće oštećene. I. B. Je tada pokrenuo vozilo unazad i povredio obojicu policajaca koji su hospitalizovani u Opštoj bolnici u Subotici. Nakon isteka mere zadržavanja do 48 časova, osumnjičeni I. B. će, uz odgovarajuću krivičnu prijavu, biti priveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo.

 
PREETHODNO SMRZNUTO MESO NEĆE SE MOĆI PRODAVATI KAO "SVEŽE" PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:19

Vlada Srbije je usvojila meru prema kojoj u prodajnim objektima više neće moći da se kao "sveže" prodaje meso koje je prethodno bilo smrznuto, izjavio je danas Tanjugu direktor Akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić. Glamočić je rekao da je ova mera doneta prošle sedmice, ali i da je za njenu realizaciju potrebno usvajanje pravilnika. Ova odluka je, kako je objasnio, doneta u okviru seta mera za probleme koji su se desili u sektoru svinjarstva. Prema nejgovim rečima, brzo rešavanje problema sa tovljenicima je rezultat rada "deliveri junita" kojim on rukovodi za sektor poljoprivrede, i ubuduće će, kako je dodao, zahvaljujući ovoj jedinici, svi problemi u poljoprivredi biti brže rešavani.

 
KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA MLADIM TALENTIMA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:18

Upravni odbor fondacije „Put ka znanju“ raspisao je Konkurs za dodelu stipendija mladim talentima, učenicima i studentima Grada Subotice za finansiranje studenata i učenika osnovnih i srednjih škola na takmičenjima i smotrama u zemlji i inostranstvu, nagrada učenicima i studentima za postignute rezultate tokom školovanja i obrazovanja, kao i nagrada osvojenih na takmičenjima u okviru obrazovnog sistema. Za dobijanje sredstava Fondacije talentovani kandidati treba da ispunjavaju sledeće uslove: da su stalno nastanjeni na teritoriji Grada Subotice, da su državljani Republike Srbije, da imaju visok prosek ocena na kraju školske godine. Uz prijavu, podnosilac prijave dužan je da obavezno priloži molbu i kratku autobiografiju i tačnu specifikaciju traženih sredstava ili predračun. Podnosiocima prijave, Javni poziv i obrazac dostupan je na zvaničnoj internet stranici Grada. Prijave se podnose u štampanom obliku u zatvorenoj koverti, predajom u Gradskom uslužnom centru Grada Subotice, Trg slobode 1 ili poštom. Više informacija može se dobiti putem telefona na broj 626-883, kod administratora Fondacije Marice Stankić izmedu 14 i 15 časova. Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

 
SUTRA PREDAVANJE ADRIANE STOJANOVIĆ O ENDIJU VORHOLU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:16

Ciklus pod nazivom "Ikone pop kulture" pokrenut je sa namerom da osvetli živote i dela velikana pop kulture dvadesetog veka. Predavanje pod nazivom "Endi Vorhol - otac pop-arta" će u petak, 27. marta 2015. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije „Danilo Kiš“ održati anglistkinja Adriana Stojanović iz Subotice. Jedan od najpoznatijih umetnika dvadesetog veka, američki slikar, režiser, publicista, glumac i fotograf, zaslužan za rođenje umetničkog pravca poznatijeg kao “pop-art” upravo je Endi Vorhol (Andy Warhol). Počeo je da se bavi štampom na tkanini, a slike je radio u serijama, čime je postigao, ne samo da se bavi umetnošću masovne proizvodnje, već i da samu umetnost pretvori u masovni produkt. Izjavljujući da želi da bude mašina i umanjujući značaj svoje kreativnosti, Vorhol je zapravo načinio revoluciju u umetnosti, pa njegov rad veoma brzo postaje popularan.

 
ZAVRŠNA SVEČANOST POVODOM ZAVRŠETKA KVIZA "ČITAM I SKITAM", 02. APRILA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:15

Završna svečanost i izvlačenje nagrada povodom završetka VII kviza za podsticanje čitanja „Čitam i skitam“ održaće se u četvrtak, 02.aprila u 12 časova, na Međunarodni dan knjige za decu, u čitaonici Gradske biblioteke za decu. Kviz je organizovan u znaku obeležavanja 125. godina postojanja Gradske ustanove, najstarije ustanove kulture u našem gradu. Naravno, učenici koji to žele do utorka, 31. Marta mogu popuniti on-line upitnik na http://www.subiblioteka.rs/hr/kviz-citam-i-skitam/ i tako učestvovati u Kvizu. Za sve učesnike pripremili smo oko 150 vrednih nagrada (bicikl, izlet, USB memorije, paketi grickalica, ulaznice za Dečje pozorište, 3D bioskop, ZOO vrt, Mc Donald's obroci, školski pribor, knjige, majice ...).

 
ZA DVE NEDELJE - PREDATO 83 KOMADA RUČNOG ORUŽJA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 11:07

Za dve nedelje otkako je MUP Srbije započeo akciju legalizacije oružja, građani su predali svega 83 komada ručnog oružja, piše "Danas". Kako pokazuju podaci MUP-a Srbije dostavljeni tom listu, od toga je najviše vazdušnih pušaka, pištolja i lovačkih karabina, kao i 5.112 komada municije različitog kalibra. "Od početka legalizacije, policijskim upravama u Republici Srbiji podneto je do sada 168 zahteva za registraciju oružja, od toga najviše zahteva za registraciju lovačkih karabina i lovačkih pušaka. Ukupno su tokom legalizacije već registrovana 44 komada oružja", dodaje se u odgovoru MUP-a. "Danas" podseća da je akcija legalizacije i predaje oružja započela 4. marta i da će trajati do 4. juna ove godine. Ova akcija je predviđena nedavno usvojenim Zakonom o oružju i municiji kako bi se smanjio broj ilegalnog oružja u Srbiji. U tom zakonu se procenjuje da se u zemlji nalazi od 200.000 do 900.000 komada ilegalnog oružja, dodaje beogradski dnevnik.

 
IZ SREDSTAVA STAMBENO-KREDITNOG PRONATALITETNOG FONDA DODELJENO 161.507 EUR-A PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 11:01

Krajem februara prošle godine Stambeno kreditni pronatalitetni fond doneo je odluku, iako nisu dobijena sredstva od grada, da raspiše konkurs na koji je stiglo 39 prijava za dodelu sredstava za obezbeđenje učešća za bankarski kredit odnosno pet prijava za dodelu sredstava za obezbeđenje učešća za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja. Iz Fonda je , kako je istakla mr Helena Suljić , predsednica UO ovog Fonda , dodeljeno 142.999 EUR za stambene kredite odnosno 18.508 EUR za poboljašnje uslova života. Rang lista važi do 7.juna 2015. godinedo kada Upravni odbor Fonda može ukoliko ima obezbeđenih sredstava da vrši dodelu istih. Fond učestvuje u kupovini nekretnine, odnosno renoviranju kuće ili stana sa jednom trećinom od ukupnog iznosa sredstava što je u većini slučajeva iznosila između 5 i 15 hiljada evra. Upravni odbor Stambeno – pronatalitetnog Fonda uputio je lokalnoj samoupravi kao osnivaču, nekoliko predloga za izmenu odluka i odredaba koje su i prihvaćene sa sednici Skupštine rada i to za brisanje odredbe koje su predvidele da Fond pruža Finansijsku pomoć korisnicima kredita koji usled nastale nezaposlenosti nisu u prilici da plaćaju anuitete kredita odnosno da se kod utvrđivanja posledica prilikom vraćanja sredstava omogući da korisnicikoji imaju dvoje dece vraćaju samo 75% sredstava odobrenih od Fonda kao i da se osnivačkim aktom ostavi mogućnost organu upravljanja Fonda da svojim aktom odredi koje instrumente obezbeđenja će tražiti od korisnika sredstava Fonda. Izmenjen je i sistem bodovanja i rangiranja pa kada više podnosilaca ima jednak broj dece prednost imaju oni čija su deca mlađa iz razloga što je kod roditelja sa mlađom decom veća verovatnoća da nakon rešavanja stambenog pitanja uz pomoć sredstava Fonda povećaju broj članova porodice. Iz osnivačkog akta obrisana je i moućnost da se kao lice koje nema rešeno stambeno pitanje pojavi osoba koja koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu iz razloga što je nelogično da ova kategorija uopšte konkuriše za sredstva Fonda. Stambeno kreditni pronatalitetni fond osnovan je 2005. godine a na četiri konkursa koja su sprovedena 2006., 2007., 2008. i 2010. godine dodeljeno je 1.858.269, 38 EUR-a . 2012. i 2013. godine Fond nije raspisivao konkurs.

 
SUTRA GODIŠNJA IZBORNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PENZIONERA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 10:58

Gradsko udruženje penzionera obaveštava svoje članove da zbog održavanja svoje godišnje izborne skupštine neće primati stranke u petak, 27. Marta.

 
PROSEČNA NETO PLATA U SRBIJI U FEBRUARU 42.749,00 DINARA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:19

Prosečna neto plata u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 42.749 dinara, i u odnosu na prethodni mesec nominalno je veća za 8,8 odsto a realno za 7,8 procenata, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Februarska prosečna neto plata je nominalno manja za 3,0 odsto i realno za 3,8 procenata u odnosu na isti mesec 2014. godine. Prosečna bruto zarada isplaćena u februaru 2015. godine iznosi 58.992 dinara i takođe je nominalno veća za 8,8 odsto a realno za 7,8 procenata nego u prethodnom mesecu. U poređenju sa feruarom 2014. godine ovogodišnja februarska bruto zarada je nominalno manja za 3,0 odsto a realno je manja za 3,8 procenata.Prosečna neto plata isplaćena u periodu januar-februar 2015. godine, nominalno je ista kao i u uporednom periodu lani a realno je manja za 0,4 odsto.

 
PREDAVANJE O AKTUELNIM ZBIVANJIMA NA BLISKOM ISTOKU I U SRBIJI PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:17

Sutra u 16 časova u prostorijama Jevrejske opštine Subotica (Dimitrija Tucovića 13) prof. dr Duško Radosavljević iz Novog Sada održaće predavanje o aktuelnim zbivanjima na Bliskom Istoku i u Srbiji. Tom prilikom biće predstavljen zbornik radova sa prošlogodišnje konferencije "70 godina holokausta u Subotici".

 
MESEČNI PREGLED ŠEĆERA U KRVI I KRVNOG PRITISKA U UDRUŽENJU PENZIONERA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:16

Gradsko udruženje penzionera obaveštava svoje članove da će se u sredu, 01. aprila od 8 do 10 časova u prostorijama Udruženja obaviti redovan mesečni pregled šećera u krvi i krvnog pritiska. Pravo na pregled imaju članovi sa plaćenom članarinom za 2015. godinu.

 
BELOGLAVI SUP - ČUVAR ZDRAVLJA CELOG EKOSISTEMA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:14

Beloglavi sup je jedna od najvećih ptica ne samo Srbije, nego i celog regiona. U prirodi se hrani lešinama. U stanju je da pojede životinje koje su uginule i od najokorelijih bolesti kao na primer antraks, a da se pri tom Sup ne razboljeva, stoga je ovo jedan od najbitnijih čistača prirode, čuvara zdravlja celog ekosistema. Na žalost sem vrednih ljudi u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, koji čuvaju preko 120 gnezdećih parova ove vrste, slabo ko uviđa vrednost ovih božanskih stvorenja. Zbog svoje veličine, kao i načina života ovih ptica, ljudi ih se plaše. Najviše su stradali tokom bezuspešnih pokušaja trovanja vukova, budući da su iz visine oni uglavnom prvi ugledali otrovane lešine, a uspevali bi da pojedu i po koju zalutalu otrovanu lisicu. Zahvaljujući hranilištima ova vrsta danas pokušava da osvoji terene gde se nekada slobodno gnezdila, pre nego što su ih ljudi ubili svojim neznanjem. Svake godine iz ove kolonije izleti preko nekoliko stotina mališana. Budući da je priroda vrlo surova kada je selekcija u pitanju i svega 10% ptica uspeva da preživi svoju prvu godinu života, rendžeri Rezervata pokušavaju da pomognu pticama na taj način što prikupljaju bolesne ili povređene jedinke i pokušavaju da ih rehabilituju. Nasuprot danonoćnom radu i velikoj požrtvovanosti, svake godine se pojavi po koja ptica koja ne može da se vrati u prirodu, i naša priča bi se tu i završila da 2013. godine zoološki vrtovi nisu odlučili da pomognu. Zoološki vrtovi promovišu zaštitu prirode kao i zaštitu ugroženih vrsta. Jedna od ovakvih ideja je rođena tokom dana zaštite lešinara kada su ujedinjenim snagama Zoološki vrt Palić i Zoološki vrt u Segedinu, uz podršku Specijalnog rezervata prirode Uvac, kao i nadležnih merodavnih kuća, zatražili da preuzmu po jedan par Beloglavih supova, koji ne bi mogli da se vrate u prirodu, ali koji bi kao ambasadori ove vrste, u zoološkim vrtovima mogli ljudima bolje predstaviti i demistifikovati ova inteligentna i ljupka stvorenja. Tokom 2014. godine prve ptice su uspešno došle u zoološki vrt Palić, a ove godine je prvi par ptica uspešno izmešten u zoološki vrt u Segedinu. Pre nego što iko stekne krive zaključke, ove ptice kao i svo njihovo eventualno potomstvo su vlasništvo republike Srbije, i one su samo pozajmljene zoološkim vrtovima kako bi javnost stekla saznanja o njihovom postojanju i značaju.

 
REŠENJE ZA PROIZVOĐAČE MLEKA I MESA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 11:06

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i vlada doneće odluke koje će rešti problem proizvođača mleka u Srbiji, najavio je danas direktor akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Dragan Glamočić. Glamočić je, na konfenciji Agrarna politika Srbije“, istakao da je zahvaljujući korišćenju Jedinice za sprovodjenje straeših porjektata i ciljeva u Srbiji (Dlivey unit), pre nekoliko dana doneta odluka o interventnom otkupu tovljenika, jer su u kratkom roku konsultovane sve relevatne isntitucije, proizvodjači i svi zainteresovani u lancu, kako bi problem na adekvatan način bio rešen. Na sličan način će, prema njegovim rečima, biti rešen i problem koji imaju proizvođači mesa zbog liberalizovanog uvoza mleka iz EU. U sklopu mera kojim bi zaštitili domaće svinjarstvo doneli smo i odluku da se u prodavnicama više ne može naći smrznuto meso kao sveže, rekao je danas na konferenciji NIN fokus o agrarnoj politici savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić.

 
LSV SPREMNA DA POSTANE VODEĆA SILA U VOJVODINI PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 11:00

Sastanku Gradskog odbora Lige socijaldemokrata sinoć je prisustvovao i njihov lider Nenad Čanak koji je ovom prilikom rekao da je poseta sastavni deo aktivnosti u sklopu kojih se sagledava situacija na terenu koja se ne može jasno uočiti iz kabineta dodajući da je Liga spremna za izbore, ma kada oni bili kao i da će na ovim izborima pokazati daleko bolji rezultat. Došlo je vreme da Liga socijaldemokrata ostvari svoju ulogu i postane vodeća sila u Vojvodini rekao je Čanak navodeći da su sve političke opcije pokazale svoju slabost kada centralističke strankegube podršku u Vojvodini, koju će Ligaši umeti da iskoriste . Ocenjujući odnose sa partenerima u koaliciji Čanak je naveo da Demokratska pokušava da "istera" i ovaj mandat, koji će ujedno biti već četvrti mandat kako u pokrajinskoj administraciji oni imaju dominantnu ulogu dok sa SVM-om , kako kaže, imaju dosta razmimoilaženja pre svega zato što je Savez vojvođanskih mađara nacionalna stranka a Liga građanska. Ovog trenutka odnosi su raščišćeni a nejasnoća ja bilo pre svega zbog nedostatka komunikacije dodao je Čanak navodeći da je koalicija do izbora zagarantovana ali da ne vidi razlog da se sistem ne održi i u drugim situacijama uz poštovanje koalicionog sporazuma. Za snagu SNS-a , Čanak kaže, odgovoran je DS koji je, na hiljadu načina, godinama gubio poverenje građana a to je dovelo do toga da ogromna količina vlasti dođe u ruke ljudi koji to ne mogu da iznesu. Najmanje plate u regionu samo su deo onog za šta je ova Vlada odgovorna rekao je ovom prilikom Čanak spomenuvši pritom i prodaju Naftagasa u bescenje iz potpuno neverovatnog rusofilstva ove ili neke od prethodnih Vlada.

 
OSNOVAN MESNI ODBOR PROZIVKA SDPS-A PDF Štampa El. pošta
petak, 27 februar 2015 13:20

Gradski odbor SDPS Subotica osnovao je mesni odbor Prozivka 25.2.2015. godine u prostorijama MZ Prozivka, navodi se u saopštenju ove stranke. Za predsednika MO izabran je Dalibor Cetina i još trinaest članova. Na izbornoj konferenciji pored članova SDPS-a, članova GrO i simpatizera prisustvovao je i predsednik Pokrajinskog odbora SDPS ,Nenad Ivanišević, koji je ujedno i član ovog MO. Ivanišević je prisutnima na konferenciji istakao važnost mesnih odbora u širenju socijaldemokratije koja je osnovni cilj Socijaldemokratske partije Srbije, koja se sa predsednikom Rasimom Ljajićem na čelu, za navedeno zalaže. Isto tako je nagovestio pravce akcija i aktivnosti koje će se u narednom periodu realizovati, a koje će doprineti boljem životu u sredini u kojoj živimo.

 
U SUBOTU AKCIJA "SAT ZA NAŠU PLANETU" PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:18

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR, u saradnji sa Svetskim fondom za zaštitu prirode WWF, Kancelarijom za mlade Grada Subotice, Arhus centrom, NVO ”AŠC” i udruženjem PhotoWalkers pridružuje se akciji ”Sat za našu planetu” Povodom obeležavanja najveće svetske globalne akcije ”Sat za našu planetu” 2015. CEKOR organizuje se edukacija za decu školskog uzrasta na temu kako ublažiti klimatske promene. Edukacija će se održati 27.marta u osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" sa početkom u 13:30 časova, i u osnovnoj školi "Sonja Marinković" sa početkom u 15:45 časova. Cilj edukacije je upoznavanje učenika sa klimatskim promenama i mogućnost uštede energije u svakodnevnim aktivnostima. „Sat za našu planetu“ je najveća svetska volonterska akcija za očuvanje naše planete. Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika je nadmašila rekord – obeležena je u 160 zemalja u preko 7000 gradova.U subotu, 28. marta u 20:30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla na sat vremena.Ovogodišnja akcija temelji se na kampanji „Isključi svetlo –osvetli problem“, kojom se brojni stanovnici sveta obavezuju da će smanjiti ekološki otisak i ublažiti uticaj naših života na prirodu.

 
PROBNI PRIJEMNI ISPIT ZA LIKOVNOG TEHNIČARA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:17

U subotu, 28. marta u 9 časova u Politehničkoj školi u Likovnom kabinetu biće organizovan probni prijemni ispit za novi obrazovni profil u oblasti umetnosti -likovni tehničar. Za upis u umetničku školu likovne oblasti odnosno za oobrazovni profil u oblasti umetnosti polaže se prijemni ispit iz tri dela: crtanje, slikanje i vajanje pa je na ispit potrebno poneti: pribor za crtanje (ugljeni štapići, tuš, meke olovke) i blok 5 kao i pribor za slikanje (četkica, paleta za mešanje boja, posuda za vodu, tempere i akril). Za vreme probnog ispita učenici će dobiti informacije o obrazovnom profilu likovni tehničar i steći će uvid u prijemni ispit i u rad Politehničke škole.

 
PREDAVANJE DR TODORA KULJIĆAU MODERNOJ GALERIJI LIKOVNI SUSRET PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 18:16

Sutra sa početkom u 18 časova u Modernoj galeriji Likovni susret održaće se predavanje na temu - Tanatopolitika: politička upotreba smrti u građanskom ratu u Jugoslaviji devedesetih godina. Predavanje će održati dr Todor Kuljić, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dr Kuljić u svom novom naučnostraživačkom ciklusu bavi se različitim simboličkim upotrebama smrti i manifestacijama njenog potencijalnog ideološkog "kapitala". Politička instrumentalizacija smrti, jedan od simbola ratova na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka, čini okosnicu njegovog predavanja.Predavanje je deo edukativnih programa izložbe Rendered History Vladimira Miladinovića.

 
IZGRADNJA REGIONALNE DEPONIJE POČINJE U JUNUIZGRADNJA REGIONALNE DEPONIJE POČINJE U JUNU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 11:09

Danas su u Subotici boravili državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović i Mišel Maša, predstavnik Evropske delegacije. Državna sekretarka navela je da su sastanci bili operativni pogotovo u oblasti zaštite životne sredine. Održan je i sastanak na temu izgradnje centra sistema za upravljanje otpadom za koji je iz sredstava EU obezbeđen 21 milion dok je Mivnistarstvo privrede i zaštite životne sredine obezbedilo 3,2 miliona evra - istakla je državna sekretarka navodeći da je ostalo da lokalna samouprava obezbedi još 980 hiljada evra . Ovaj projekat je od velikog značaja jer će pre svega koristiti Gradu i okolnim opštinama i predstavlja primer dobre prakse i veliku stvar za Srbiju jer je u pitanju veliki centar koji podrazumeva sve aspekte i standarde Evropske unije i ciljeve za koje se obavezala Vlada republike Srbije. Naime, projektom će se obezbediti izgradnja regionalne deponije, transfer stanice, reciklažnih dvorišta, infrastruktura za kompostiranje, sekundarna selekcija otpada, nabavka potrebne opreme za primarna selekcija, sakupljanje i transport otpada. Izgradnja centra počeće u junu a trebalo bi da bude završena do januara 2017. godine dok zastoja u obezbeđenju dozvola ne bi trebalo da bude – dodala je Božović jer su se na to potpisnici obavezali Ugovorom. Gradonačelnik Jene Maglai istakao je da su sastanci bili konstruktivnog karaktera a kao zaključak samog sastanka, Gradonačelnik je izneo da Subotica može da računa na partnerski odnos Ministarstva privrede i zaštite životne sredine .

 
SRBIJA PRVA U EVROPI PO STOPI SMRTNOSTI OD RAKA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 11:01

Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku 2,5 odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan, izjavio je danas onkolog Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka. On je na konferenciji "Aktuelnosti u onkologiji", a povodom obeležavanja "Meseca borbe protiv raka", istakao da je razlog za sve veći broj obolelih i umrlih od malignih tumora posledica NATO bombardovanja u kojem je korišćen osiromašeni uranijum.Kako je kazao, na osnovu izveštaja Registra za rak Institua za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novoobolelih je bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba.Prema izveštaju, kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke. U februaru prošle godine Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatke o kretanju malignih tumora u svetu, prema kojima se u 2014. očekuje 14 miliona novoobolelih u svetu, a 2034. očekuje se 24 miliona.

 
BEZ POSTAVLJENIH CILJEVA - NE MOŽE SE GRADITI SISTEM PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2015 10:59

U Plavoj sali Gradske kuće juče je održan je završni seminar u okviru projekta Mreža za razvoj Subotice i potpisan međusektorski Sporazum o formiranju Mreže za saradnju na projektima za razvoj grada Subotice. Cilj Mreže je povezivanje i intenziviranje saradnje uz objedinjavanje lokalnih ljudskih i drugih resursa, organizacijskih kapaciteta, znanja, iskustava i stručnosti za efikasno praćenje i realizaciju ciljeva definisanih razvojnim dokumentima grada.Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski koji je isti i podržao. Da bi napravili funkcionalnu državu moramo graditi sistem a da bismo gradili sistem moramo imati postavljene ciljeve – rekao je Bugarski dodajući da se oni postavljaju kroz strategije razvoja i zato je odluka Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu 2012. Godine bila da do 01.januara 2015. Godine u svim gradovima i opštinama imamo Strategije razvoju za 2014./2015. Godinu.U celoj postavci važno je da je komunikacija što šira , što podrazumeva učešće nevladinih organizacija, naučnog sektora , udruženje privrednika i drugih organizacija - rekao je Bugarski i dodao da je važno je da postoji nit između budućih razvojnih aktivnosti lokalnih strategija i Programa regionalnog razvoja APV. Konceptualno smo pokušali da se prilagodimo nacrtu strategije koji postoji na republičkom nivou dok je drugi definisani cilj stvaranje lokalnih autoriteta koji će se baviti implementacijom predviđenih aktivnosti u strateškim planovima kada je I podržano formiranje i funkcionisanje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i ’Sistema 48 sati’ koji omogućavaju veću i bržu komunikaciju između građana i javne administracije". - dodaje Bugarski. Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Nebojša Daraboš je ocenio da je inicijativa svih partnera - institucija javnog sektora, obrazovnog sistema, organizacija iz privrede i nevladinog sektora - dobar temelj da se Sporazum primeni u praksi. Mislim da ćemo putem ovog sporazuma uspeti da uvedemo kulturu dijaloga koja nam je, možda, nedostajala u prethodnom periodu kako bismo projektne timove koje imamo u okviru svojih institucija i na kojima radimo bolje umrežili da bismo naše kadrovske institucionalne kapacitete povezali za dobrobit ovog grada, u skladu sa određenim strateškim dokumentima koje je ovaj grad već usvojio ili tek treba da usvoji – istakao je Daraboš. Sporazum o saradnji sa lokalnom samoupravom potpisao je direktor RRA „Panonreg“ Branko Malagurski, a u projektu učestvuju Otvoreni univerzitet Subotica, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Turistički klaster Subotica-Palić, kao i nekoliko javnih komunalnih preduzeća, udruženja i firmi. Projekat Mreža za razvoj Subotice rezultat je višegodišnjih napora grupe nevladinih organizacija na uspostavljanju efektivne i funkcionalne mreže, a projekat realizuje Centar lokalne demokratije Subotica. Potpisnika na Sporazumu za sada je 15, ali je Mreža otvorena za nove članove.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sve vesti

INFO NEKRETNINE

PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 452 )
Detail
Selling price : 49 000 €
Living space : 55 m²
Land space : 80 m²
Detail
PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 496 )
Detail
Selling price : 73 000 €
Living space : 130 m²
Land space : 200 m²
Detail