VESTI INFO KANALA
OPREZNO NA VRUĆINAMA PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:21

Zbog izuzetno visokih temperatura koje se očekuju, lekari savetuju građanima da vode računa o faktorima rizika i da u organizam unose što manje slane i masne hrane. Portparol Hitne pomoći dr Nada Macura napominje da je potrebno znati vrednosti šećera i holesterola u krvi i nivo krvnog pritiska, primenjivati redovnu terapiju, nabavke obaviti pre podne, a šetati u večernjim satima. Kada su temperature vazduha visoke, savetuje se nošenje adekvatne odeće i obuće, uzimanje lagane hrane i tečnosti, a hroničnim bolesnicima i starijim osobama preporučuje se da u najtoplijem delu dana ostanu kod kuće ili da se odmaraju u hladovini parka. Neophodna je zaštita od sunca šeširima ili kačketima, ishrana sa što više povrća i voća i oprez na kupalištima, gde bi se smelo kupati samo na za to obeleženim i dozvoljenim mestima, u prisustvu spasilaca i lekarskih timova.

 
IZVEŠTAJ POLICIJSKE UPRAVE PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:20

Tokom protekle nedelje na području Policijske uprave u Subotici dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda. U pet saobraćajnih nezgoda, četiri osobe su zadobile teške telesne povrede i četiri osobe su lakše povređene, dok je u dve saobraćajne nezgode pričinjena samo materijalna šteta. U toku protekle nedelјe, pripadnici Odelјenja za vanredne situacije u Subotici imali su 22 intervencije.

 
STOPA RAĐANJA NIŽA OD POTREBE REPRODUKCIJE STANOVNIŠTVA PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:19

Stopa rađanja u Srbiji je za 35 odsto niža od potreba reprodukcije stanovništva, a državna strategija za podsticanje nataliteta se nije mogla u potpunosti primeniti jer je, odmah po njenom donošenju 2008. godine, nastupila svetska kriza, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U saopštenju-odgovoru poslaniku Aleksandru Čotriću, koji je resornog ministra Aleksandra Vulina javno upitao o rezultatima te strategije, navedeno je da takav nivo rađanja znači da bi sledeća generacija žena bila za trećinu manja po broju u odnosu na sadašnju. "Sa vrednošću stope ukupnog fertiliteta u Srbiji od 1,4 odsto u 2011. nivo rađanja kod nas je ispod evropskog proseka koji iznosi 1,6 dece po ženi", navedeno je u odgovoru koji je potpisao Vulin. Strategija za podsticanje rađanja u Srbiji nije mogla da bude u potpunosti primenjena jer je svetska kriza nastupila odmah po njenom donošenju 2008. što je vodilo smanjenju finansijskih mogućnosti države, saopšteno je iz Ministarstva.Srbija je, dodaje se, i emigraciona zemlja, pa je migracioni saldo od 2008. do 2010. godine procenjen na oko 15.000 godišnje.

 
TERMALNA LEKOVITA BANJA U PAČIRU PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:17

Nova termalna lekovita banja sa slanom vodom u Pačiru je u petak otvorena za posetioce. Jezero veličine dva olimpijska bazena raspolaže sa 2000 kvadratnih metara površine. Lekovita voda od 73 stepeni dolazi sa dubine od 1400 metara i u sebi sadrži niz lekovitih sastojaka. Bez obzira što u Panonskoj niziji ima mnogih termalnih voda, imajući u vidu prve rezultate hemijske analize vode u Pačiru, veoma smo se iznenadili, jer ova voda sadrži mnogo minerala i 21-22 grama soli po litru, što znači da je ovo jezero nakon slanih izvora u Erdelju (u Transilvaniji) je najslanije u Panonskoj niziji –predsednik Saveta Mesne zajednice u Pačiru Zoltan Sombati.Balneološke analize u Beogradu su dokazale da je ova voda delotvorna u slučaju kožnih oboljenja, povrede mišića i vaskularnih bolesti. Voda ima miris joda i fenola, ali se na to može navići za nekoliko minuta. Temperatura vode u jezeru je oko 30 stepeni, a najdublja tačka jezera je 1,6 metara. Posetioci mogu da koriste uslugu „Pačirskog mora“, kako meštani zovu ovu novootvorenu banju, svakog dana između 10 i 19 časova. Ulaznice za odrasle koštaju 300 dinara, za decu 150 dinara. Karte sa povlasticama su 200 dinara, odnosno za decu 100 dinara. Mogu se kupiti i porodične karte za 800 dinara.

 
GRADSKI ODBOR POKRETA SOCIJALISTA DOBIO PROSTORIJE PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:43

GO Pokreta socijalista dobio je danas svoje prostorije a ovim povodom organizovana je svečanost kojoj su pored članova prisustvovali i prijatelji stranke kao i mediji.Gradski odbor Pokret socijalista trenutno broji 154 člana i kako kaže predsednica aktivan od samog početka delovanja u Subotici. Do sada su organizovali nekoliko manifestacija uglavnom humanitarnog karaktera u koje su pre svih uključivali mlade ljude. Sa humanitarnim radom će nastavti a već sledeće nedelje biće organizovano dobrovoljno davanje krvi kao i sakupljanje garderobe za stanovništvo ugroženo od poplava.Pokret socijalista do sada je formirao 18 mesnih odbora a do lraja godine planiraju otvaranje još 14 i to u Čantaviru, Bačkim Vindogradima i Hajdukovu.

 
POČEO UPIS BRUCOŠA - MESTA I VIŠE NEGOVOLJNO PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:41

Na državnim fakultetima počeo je upis brucoša, i dok su pojedine katedre bile prezadovoljne interesovanjem, na mnogima će ipak ostati veliki broj slobodnih mesta za septembarski rok. Najveće interesovanje je, na svim državnim univerzitetima, na medicinskim i umetničkim fakultetima, kao i na IT smerovima. Gužva je bila i na Matematičkom fakultetu, koji je juče organizovao „prozivku“ i upis brucoša. Krajnji rok za upis je 21. jul, kada će biti poznat i tačan broj slobodnih mesta za septembarski rok. Ali već sada je izvesno da će veliki broj indeksa u drugom roku moći da podele svi univerziteti. Iako je najveće interesovanje za beogradske fakultete, i tu će deliti indekse u drugom krugu, a sutra će se znati i koliko će ih biti.Slobodnih mesta biće i na Univerzitetu u Novom Sadu. Ekonomski je predvideo upis 955 brucoša, a prijemni je položilo 724, na Fakultetu tehničkih nauka upisna kvota je 2.424, a položilo je 2.146, na Pravnom mogu da prime 880, a prijemni je položilo 706. Nekoliko slobodnih mesta ima zasada i na Prirodno-matematičkom fakultetu, a na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja ima 55 mesta više nego onih koji su ispunili uslov za upis. Za drugi rok spremni su i Pedagoški i Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku. U septembarskom upisnom roku kandidati će se prijavljivati od prvog do trećeg septembra. Prijemni ispiti biće organizovani od četvrtog do šestog, a konačne rang-liste moraće da budu objavljene do 12. septembra. Upis brucoša moraće da bude završen najkasnije do 14. septembra.

 
OD SUTRA DIREKTNA KOLA ZA PREVOZ PUTNIKA IZ SUBOTICE ZA BAR PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:38

Železnice Srbije od sutra uvode direktna kola za prevoz putnika iz Subotice za Bar, u okviru voza koji iz Subotice za Novi Sad polazi u 11 sati i 56 minuta. Direktna kola Subotica–Bar biće uključena u sastav međunarodnog voza iz Beograda u 18 časova i 5 minuta za Crnogorsko primorje, saopštile su Železnice. Voz će i dalje saobraćati pomoćnim putem preko Lapova i Kraljeva, zbog oštećenja Barske pruge prouzrokovane majskim poplavama. Vozna karta za drugi razred, sa rezervacijom sedišta u jednom smeru od Subotice do Bara košta 30 evra, a povratna je 60 evra. U povratku iz Bara, međunarodni voz sa direktnim kolima za Novi Sad i Suboticu polazi u 17 sati. Eržebet Lakatoš, Subotičanka koja je organizovala potpisivanje peticije za uvođenje direktne linije Subotica–Bar nezadovoljna je ovom odlukom, jer je po njenim rečima jedan vagon nedovoljan da primi sve putnike za primorje, a uz to su lišeni konfora kušet kola i do mora mogu samo drugim razredom.

 
RADNIČKA UDRUŽENJA PROTIV PREDLOGA ZAKONA O RADU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17 jul 2014 09:41

Na skupu radničkih udruženja Srbije održanom 12. i 13. jula 2014. godine u Novom Pazaru izdato je zajedničko saopštenje povodom predloga novog Zakona o radu koje je potpisalo i subotičko udruženje građana SU solidarnost. "Levi samit Srbije podržava i pridružuje se protestima protiv predloženih izmena Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Kao i prethodne, i aktuelna Vlada nastavlja da teret ekonomske krize i neoliberalnih reformi prebacuje na leđa najsiromašnijih slojeva društva. Predložene izmene Zakona o radu su isključivo u interesu vlasnika kapitala i zadaju konačan udarac radničkoj klasi u Srbiji pretvarajući radnike/ce u gotovo besplatnu radnu snagu za kapitaliste. Kao da to nije dovoljno, predložene su i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje pogađaju penzionere i penzionerke, nosioce ekonomske stabilnosti porodica poslednjih godina. Dodatno, predložene izmene Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju uništiće ono malo (državnih) preduzeća koje dosadašnje vlasti nisu već uništile podržavajući tajkunsku privredu. Organizacije članice Levog samita Srbije smatraju da je nedemokratski način na koji su predložene izmene ovih zakona posebno skandalozan. S obzirom na sve okolnosti koje su nas zadesile, pozivamo sve ljude – zaposlene i nezaposlene, mlade i stare, penzionere/ke, studente/kinje, sindikate, organizacije civilnog društva i sve ugrožene ljude da stanu u poslednju liniju odbrane za svoju dobrobit i dobrobit celokupnog društva. Pozivamo roditelje da kažu ne ovakvim reformama koje će ugroziti ne samo njih već i buduće generacije. Pozivamo sindikate da se ujedine u odbrani prava radnika i radnica i ne dopuste donošenje sramnih predloga zakona stoji u zajedničkom saopštenju udruženja Levi samit srbije.

 
SPREČEN POKUŠAJ KRIJUMČARENJA 1350 KG HRANE ZA PSE I KAFE PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:20

U zajedničkoj akciji policije i carine kontrolom magistralnog puta Subotica- Bačka Topola, sprečen je pokušaj krijumčarenja 1350 kilograma hrane za pse marke „ Reno“ i 56 kilograma kafe espreso „Amigos“. Pripadnici saobraćajne policije su nedaleko od Subotice zaustavilu vozilo, a nakon toga su pozvali carinike za asistenciju. Sva roba je otkrivena tokom detaljne kontrole u zadnjem delu vozila marke „Volkswagen“ tip Transporter, zrenjaninskih registarskih oznaka. S obzirom da nije imao nikakvu dokumentaciju za robu koja je stranog porekla, vozač je carinicima objasnio da je kupio u Subotici. Iz pomenutih razloga postoji osnovana sumnja da je roba ilegalno ušla u Srbiju zbog čega je i pokrenut prekršajni postupaka protiv njega.

 
ZAKAZIVANJE PREGLEDA I U PULMOLOŠKOJ AMBULANTI PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:18

Subotička Opšta bolnica obaveštava građane da će se specijalistički pregledi u pulmološkoj ambulanti na Odeljenju pulmologije od septembra morati obavezno zakazivati ranije. U julu i avgustu mesecu rad se odvija bez zakazivanja. Sa zakazivanjem (za septembar) započinje se već iduće sedmice. Zakazivanje pregleda će se vršiti između 13 i 15 časova radnim danima i to lično na šalteru pulmološke ambulante ili putem telefona na broju 024555-222 (lokal 254) Hitni slučajevi će se primati bez zakazivanja u zavisnosti od uputne dijagnoze.

 
BESPLATAN AUTOBUSKU PREVOZ ZA POSETIOCE FESTIVALA PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:16

Za posetioce Palićkog filmskog festivala obezbedjen je besplatan autobuski prevoz svake festvalske večeri. Autobus polazi sa parkinga ispred Železničke stanice u 20 i 15, a vraća se nakon projekcije drugog filma, oko jedan sat posle ponoći, sa parkinga ispred Male gostione. Ulaznice za dva filma iz takmičarskog programa staju 200 dinara, dok je cena ulaznica za program Paralele i sudari 100 dinara. U slučaju kiše projekcije se sa Letnje pozornice prebacuju u bioskop Eurosinema, osim za dan otvaranja, kada bi ceremonija bila održana u Jadranu. Sve informacije o mogućim izmenama programa se mogu dobiti na telefon 554 600.

 
PROMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U RASKRSNICI MAKSIMA GORKOG, BEOGRADSKI PUT I ROMANIJSKA ULICA PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:42

Menja se režim saobraćaja u raskrsnici Maksima Gorkog, Beogradski put i Romanijska ulica. Zabranjuje se skretanje levo iz Romanijske ulice u pravcu ulice Maksima Gorkog ka centru grada (Romanijska ulica je jednosmerna, sa pravcem od Somborskog puta ka raskrsnici sa ulicama Maksima Gorkog i Beogradski put). U zoni ove raskrsnice demarkira (poništava) se obeleženi pešački prelaz posle krivine u pravcu periferije na samom početku ulice Beogradski put.Iz razloga veće bezbednosti i po mišljenju Saveta za bezbednost saobraćaja Subotica, JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice„ će sprovesti ovu meru čija primena počinje od 19.07.2014. godine do kada će navedena raskrsnica biti u potpunosti horizontalno i vertikalno obeležena. Mole se svi učesnici u saobraćaju da poštuju novo postavljenu signalizaciju, navodi se u saopštenju Direkcije.

 
PRELIMINARNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA U SRBIJI PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:40

U Srbiji 22,1 odsto odraslog stanovništva i 13,7 odsto dece je gojazno, 34,7 odsto stanovništva svakodnevno puši, dok 54 odsto stalno ili povremeno konzumira alkohol, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja zdravlja stanovništva. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja sprovedenog prošle godine, da je ovo treće istraživanje tog tipa i da je usklađeno sa evropskim standardima, što će omogućiti Srbiji da se poredi sa ostalim evropskim zemljama. U odnosu na 2006. godinu, kada je poslednji put sprovedeno istraživanje, broj gojaznog odraslog stanovništva povećan je sa 17,3 na 22,1 odsto dok je broj gojazne dece povećan sa 8,5 na 13,7 odsto. Pored gojaznosti, zabeležen je i trend povećanja povremenog ili stalnog konzumiranja alkohola sa 40 na 54 odsto. Procenat odraslog stanovništva koje puši svakodnevno ili povremeno povećan je sa 33 odsto na 34,7 odsto, što je prema rečima glavnog istraživača Jasmine Grozdanov blagi porast, ali nije statistički značajno povećanje. Na listi bolesti koje najčešće muče stanovništvo Srbije na prvom mestu je povišen krvni pritisak koji ima 47,5 odsto odraslog stanovništva, zatim masnoće u krvi, dijabetes, depresija. Lekove koje im je prepisao lekar na recept u periodu dve nedelje pre ispitivanja koristilo 43,4 odsto stanovništva, dok je 27 odsto stanovnika koristilo lekove i biljna stredstva koja im nisu prepisana- na svoju ruku.

 
ŠTRAJK NEMA VEZE SA IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17 jul 2014 09:43

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da generalni štrajk koji su za sutra najavili sindikati u Srbiji, nema nikakve veze sa izmenama i dopunama Zakona o radu koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije. On je rekao da se time "ne samo prave rovovi", a, kada sindikat i poslodavci ne mogu da postignu dogovor, država to preuzima u svoje ruke. Vulin je istakao da će se izmenjeni Zakon o radu svakako sprovesti, bez obzira na "sve koji hoće da Srbija stane, da se ne promeni ništa i da se sačuva zakon po kojem je otpušteno 384.000 ljudi". Po njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o radu je proširena zaštita posebnih kategorija zaposlenih, a predvidjena je i zaštita dojilja.

 
PRVI SLUČAJ OBOLJEVANJA VIRUSOM ZAPADNOG NILA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17 jul 2014 09:37

Prvi slučaj oboljevanja virusom Zapadnog Nila u Srbiji potvrđen je kod jednog pacijenta iz Bečeja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Prema definiciji slučaja, usaglašenoj sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), virus Zapadnog Nila u humanoj populaciji se definiše i prijavljuje onda kada su kod pacijenta, pored kliničke slike koja ukazuje na infekciju virusom Zapadnog Nila, izolovana antitela u serumu i u likvoru, objasnio je "Batut".

 
ZA PRVIH PET MESECI 2014. GODINE ZABELEŽEN PAD PROIZVODNJE PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA 9% PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:19

Proizvodnja prehrambenih proizvoda je za prvih pet meseci 2014. godine zabeležila pad od devet odsto u odnosu na isti lanjski period, dok je proizvodnja pića bila manja za 10,5 odsto, objavila je Privredna komora Srbije, pozivajući se na zvanične statističke podatke. U okviru prehrambene industrije najveći rast proizvodnje zabeležen je kod proizvodnje mlečnih proizvoda i to 13,3 odsto, kod proizvodnje biljnih i životinjskih ulja i masti 10,1 odsto i kod proizvodnje mlinskih proizvoda, skrobova i proizvoda od skroba od 1,8 odsto.U svim drugim proizvodnjama beleži se pad: kod pekarskih proizvoda i testenina od 5,9 odsto, prerade i konzervisanja mesa i proizvoda od mesa 9,4 odsto, prerade i konzervisanje voća i povrća od 23,5 odsto i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda od 37 odsto. Proizvodnja pića tokom prvih pet meseci 2014. god beleži pad od 10,5 odsto. Proizvodnja piva u istom periodu beleži takodje pad od 8,9 odsto, dok proizvodnja negaziranih mineralnih voda beleži rast od 17,8 odsto. Proizvodnja gaziranih mineralnih voda beleži pad od 6,8 odsto, kao i proizvodnja osvežavajućih bezalkoholnih pića od 12,3 odsto. Proizvodnja duvanskih proizvoda beleži pad od 31,6 odsto. Neznatan pad beleži se u proizvodnji gotove hrane za životinje od 0,6 odsto. Rast proizvodnje navedenih prehrambenih proizvoda tokom prvih pet meseci 2014. godine beleži se kod proizvodnje sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, testenina, voćnih kašastih sokova, čokolade, mineralnih negaziranih voda. Značajan pad je primećen u proizvodnji koncentrisanih sokova od voća, proizvoda sličnih čokoladi, ekstrudiranih i ekspandiranih peciva.

 
OTVOREN DUĆAN DOMAĆE HRANE PDF Štampa El. pošta
utorak, 22 jul 2014 09:17

Udruženje „Ukusi tradicije“, u saradnji sa preduzećem „Frins“ d.o.o. iz Male Bosne, u subotu je na adresi Petra Drapština 18, otvorilo prvi Dućan domaće hrane „Ukusi tradicije“ u čijoj se ponudi nalaze Subotičanima već poznati suhomesnati proizvodi Udruženja „Lemeški kulen“, organski proizvodi Biofarme Mamužić iz Ljutova, dimljeni kravlji sirevi poljoprivrednog gazdinstva Stokuća iz Sombora, kozji sirevi poljoprivrednog gazdinstva Emila Kenjereša iz Malih pijaca, rakije, sokovi, kompoti i kiseli krastavci sa „Majkinog salaša“, med, medovača i medovina pčelarstva „Terek“ iz Feketića, štrudle i sitni kolači „Krancle“ iz Čuruga, slatko i sokovi od malina, kupina, borovnica iz Blaca, ajvar iz Brusa itd. Svakog četvrtka i subote u ponudi Dućana domaće hrane „Ukusi tradicije“ će biti i organski proizvedeno povrće i voće Bioframe Mamužić iz Ljutova.

 
"NESTAO" NOVAC ZA VETROZAŠTITNE POJASEVE - ŠTETA 24 MILIONA DINARA PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:44

 

Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, sazvao je konferenciju za štampu ne bi li, kako je rekao, konačno stavio tačku na teme pošumljavanja i vetrozaštitnih pojaseva. Radna grupa je završila kontrolu i sačinila zapisnik sa kojim je gradonačelnik izašao u javnost rekavši da više ne može da bude praksa da se priča jedno, a radi drugo. Program pošumljavanja započet je 2010. godine i na osnovu tog programa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je na dugoročno korišćenje, odnosno na 10 godina, 395 ha državnog zemljišta, a ugovor je sklopljen sa JKP «Čistoća i zelenilo» koje je na osnovu ovog ugovora bilo dužno da u roku od 4 godine podigne zasade šuma na ovim parcelama. Gradonačelnik Maglai je na današnjoj konferenciji izneo podatke do kojih je došla komisija za ispitivanje realizacije pošumljavanja i podizanja vetrozaštitnih pojaseva.

Komisija je utvrdila sledeće:

- u katastarskoj opštini Bikovo uopšte nije vršeno pošumljavanje, a tu parcelu su koristili nepoznati poljoprivrednici bez ikakve naknade

- u katastarskoj opštini Đurđin pošumljavanje se ne može smatrati uspešnim

- komisija koja je postojala radi nadzora nad ovim poslovima nije vršila svoj posao

- ne postoji projektna dokumentacija

- nedostaje rešenje o imenovanju stručne komisije

- nedostatak pismenog zahteva za isplatu avansa od strane JKP «Čistoća i zelenilo»

- ne postoje dnevnici radova

- nedostaju otpremnice za pojedine račune

- nema dokaza da je sproveden postupak javne nabavke za sadni materijal koji je nabavljen od Pokreta Gorana Subotice i od preduzeća «Ligostrum»

- dostavljeni računi i otpremnice se u mnogim segmentima ne slažu

Radna grupa je konstatovala da su odgovorna lica od strane korisnika sredstava sledeća: Vladimir Dragin, Elizabeta Tumbas i Nikolčo Nikolov i predložila gradonačelniku da se nepravilnosti, neusaglašenosti i odgovornost ovih lica ispita od strane nadležnih organa.

Grad Subotica je ovim projektom oštećen za 3,1 milion din, a ukupno je od strane Republike i Pokrajine uplaćeno 40 miliona dinara.

Vrednost ugovornih radova kada su u pitanju vetrozaštitni pojasevi je 101 milion dinara, od čega je grad isplatio blizu 24 miliona. Projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva započet je 2007., do 2012. godine zaključeno je 25 ugovora, a izvršioci poslova vezanih za ovaj projekat bili su JKP «Čistoća i zelenilo», Pokret Gorana Subotice i Vojvodina šume, od kojih su, po Maglaievim rečima, ugovornu obavezu izvršile samo Vojvodima šume gde je procenat primljenih sadnica 80% i gde vetrozaštitni pojas zaista obavlja svoju funkciju.

Ono što je radna grupa utvrdila za sredstva grada je sledeće:

- ne postoji potvrda o kvalitetu izdravstvenom stanju sadnica

- ne postoje dnevnici radova na podizanju vetrozaštitnih pojaseva

- ne postoje dokazi o sprovođenju javne nabavke

- radovi su vršeni van optimalnih rokova za sadnju preciziranih ugovorom

- komisija koja je formirana 2008. godine za kontrolu i nadzor realizacije projekta nije napravila ni jedan izveštaj tako da se nikad nije pristupilo raskidu ugovora odnosno povraćaju sredstava zbog neizvršavanja ugovornih obaveza

- ne slaže se sadni materijal sa računa i otpremnica

- postoji razlika u plaćenom sadnom materijalu u odnosu na otpremljen materijal iz rasadnika «Pokret Gorana» Subotica

- račun otpremnica na ime pravnog lica «Ligostrum» je potpisana od strane odgovornog lica koje je ujedno i odgovorno lice ispred korisnika sredstava JKP «Čistoća i zelenilo»

Šumarska i lovna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zapisnički je konstatovala da nijedan vetrozaštitni pojas ne obavlja svoju funkciju, da je primećeno veliko prisustvo suvih sadnica, da je neretko konstatovano izuzeće bilo kakve sadnje, te da se konstatuje izostanak bilo koje vrste nege koja se tiče okopavanja, zalivanja i zaštite od divljači.

Posle svega navedenog, zaključak je sledeći:

Za pošumljavanje utrošena su sredstva od 40 miliona dinara, a rezultat je ravan nuli. Skoro 400 ha obradivog zemljišta se 4 godine ne obrađuje, a godišnji zakup za tu zemlju doneo bi 100 000 evra, što znači gubitak od 400 000 evra za četiri godine koliko bi iznosio zakup. Što se vetrozaštitnih pojaseva tiče, šteta naneta lokalnoj samoupravi je oko 24 miliona dinara jer po mišljenju stručne komisije, ni jedan od pojaseva ne ispounjava svoju osnovnu funkciju.

LAST_UPDATED2
 
NUNS I NDNV PROTESTUJU PROTIV ODLUKE SKUPŠTINE GRADA NA IZBOR VD DIREKTORA RADIO SUBOTICE PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:42

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro protestuju zbog odluke subotičke skupštine da produži mandat vd direktoru Radio Subotice Ljubiši Stepanoviću i pored javnog protesta novinara i novinarskih organizacija zbog načina na koji je vodio ovu kuću u prethodnom periodu, a koji je podrazumevao čitav niz nezakonitosti i nepravilnosti u radu stoji u zajedničkom saopštenju ova dva udruženja. NUNS i NDNV upozoravaju javnost da se ponižavanje novinara u ovoj medijskoj kući, onih novinara koji su javno protestovali protiv Stepanovića, i dalje nastavlja nesmanjenim intenzitetom, sa očiglednim ciljem da se ovaj medij u potpunosti stavi u propagandnu službu partija na vlasti i marginalizuju ili uklone oni novinari koji ne pristaju da krše profesionalne novinarske standarde i budu puki izvršioci naredbi. Podsećamo da su predstavnici subotičke gradske vlasti ignorisali dosadašnje apele novinara i naših udruženja, između ostalog i naše otvoreno pismo gradonačelniku Subotice Jeneu Maglaiju. Oni očigledno veruju u svoju beskrajnu političku moć, pa stoga pozivamo subotičke i druge organizacije civilnog društva, kao i nezavisne intelektualce, da dignu glas zbog stanja u ovom javnom preduzeću, odnosno da ne posmatraju mirno kako moćnici cinično, naočigled javnosti, guše medijske slobode i profesionalna i radna prava novinara, ali i uništavaju ovu medijsku kuću.Radio Subotica je primer da departizacija i stručnost jesu samo floskule koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću i praksom postavljanja partijskih kadrova na mesta u javnim preduzećima. Ljubiša Stepanović, kao kadar SPS-a, postavljen je na mesto direktora i pored toga što nikada nije bio direktor/menadžer bilo kojeg medija. Na mesto predsednika Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća protivzakonito i protivno statutu ove kuće izabran je takođe SPS-ovac Mirko Zinaić, penzionisani pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, a za glavnu i odgovornu urednicu programa na srpskom jeziku imenovana je osoba koja nema niti dana radnog iskustva u elektronskim medijima. Šta je ovo ako ne drastično kršenje zakona i urušavanje jednog medija? NUNS i NDNV pružaju punu podršku svojim kolegama, a o svim događajima redovno obaveštavaju domaće i međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskih sloboda stoji takođe u saopštenju.

 
DOZVOLJEN NIVO AFLATOKSINA U MLEKU POVEĆAN SA 0,05 NA 0,25 MIKROGRAMA PO KILOGRAMU PDF Štampa El. pošta
petak, 18 jul 2014 08:39

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku poveća sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu. Ministarstvo je donelo Pravilnik o izmeni Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja. Izmenjeni pravilnik stupio je na snagu juče, a primenjivaće se do 31. decembra ove godine. Pre 15 dana, odnosno od 1. jula stupio je na snagu Pravilnik kojim je bilo predviđeno da se nivo aflatoksina smanji deset puta, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa standardima EU. Vraćanje nivoa aflatoksina na nivo EU najavio je još početkom godine prethodni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, koji je i potpisao pravilnik kojim se reguliše ta oblast.

 
LIDERI SINDIKATA TRAŽE REFERENDUM PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17 jul 2014 09:43

Rasprava o najvažnijem dokumentu radnog zakonodavstva u utorak je počela u Skupštini. Nezadovoljni izmenama Zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju, lideri najvećih sindikata traže referendum i pozivaju radnike da se u četvrtak priključe generalnom štrajku. Simboličnim razapinjanjem šatora uoči početka skupštinskog zasedanja predstavnici Samostalnog sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", upozorili su vlast da ne prihvataju najavljene izmene.Radnici su predali Skupštini i svoj zahtev za povlačenje zakona iz procedure i istakli da niko nije imao pravo, ma koliko da ima poslanika u parlamentu, da na ovaj način donosi propise. S druge strane, poslanici su tokom diskusije dali svoj sud - vlast ga je nazivala reformskim, a opozicija temeljom za otpuštanje ljudi i smanjivanje plata.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sve vesti

INFO NEKRETNINE

PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 452 )
Detail
Selling price : 49 000 €
Living space : 55 m²
Land space : 80 m²
Detail
PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 496 )
Detail
Selling price : 73 000 €
Living space : 130 m²
Land space : 200 m²
Detail