VESTI INFO KANALA
POTPISAN PRVI PROTOKOL O SARADNJI O RADNOJ AKTIVACIJI KORISNIKA NOVČANE SOCIJALNE POMOĆI PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:13

Danas je u našem gradu potpisan prvi protokol o saradnji o radnoj aktivaciji korisnika novčane socijalne pomoći a isti su potpisali predstavnici Centra za socijalni rad i JKP Čistoća i zelenilo . Subotica je grad koji ima 4200 korisnika novčane socijalne pomoći a na Centru za socijalni rad biće samo da potvrdi koji su to korisnici iste radno sposobni i omogući im da svojim radom ili učenjem promene uslove u kojima žive – istakao je Ministar za rad, zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin . Posla kako kaže Ministar Vulin ima, kao i mogućnosti da se napreduje, nešto nauči kao i da se radnoj zajednici pokaže da se ceni pomoć koja se dobija ali i da se vidi da se država zahvljajue za rad. Ovaj model primenjivaće se kako kaže Vulin u svim opštinama u Srbiji jer gde postoji potreba za novčanom socijalnom pomoći tu se javlja i potreba za radom kao i potreba da ljudi budu aktivirani, da budu deo svakodnevnog života i društva a ne da budu marginalizovani pojedinci o kojima niko ništa ne zna, o kojima niko ne vodi računa i kojima niko ne pokušava da pomogne i promeni njihov položaj. Gradonačelnik Jene Maglai istakao je da je potpisivanje ovog protokola veliko priznanje za grad i dodao da pozdravlja odluku Vlade da se primaoci socijalne pomoći radno aktiviraju.

 
USVOJEN IZVEŠTAJ O OSTVARENJU BUDŽETA GRADA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:12

Na današnjoj, 25. sednici Skupštine, usvojen je Izveštaj o ostvarenju bužeta Grada za period od 1. januara do 30. septembra tekuće godine. Naime, budžet je u navedenom periodu raspolagao sredstvima u visini od 3,5 milijardi dinara, što iznosi 53,2 odsto planiranog godišnjeg obima a u odnosu na isti period prethodne godine sa 5,8 odsto manje sredstava. Tekući prihodi budžeta ostvareni su u visini od 2, 8 milijardi dinara što predstavlja 60,1 odsto planiranog obima dok su primanja budžeta ostvarena u visini od 9,4 miliona dinara, što predstavlja 1,1 odsto od godišnjeg plana pošto nisu realizovana planirana zaduživanja u visini od 340 miliona dinara ni prodaja zemljišta u visini od 490 miliona dinara. Primedbe opozicija uglavnom su se odnosile na malo investicija. Na sednici se najviše polemika vodilo oko subvencionisanja komunalnih usluga , socijalnim kategorijama koja je na kraju ipak jednoglasno prihvaćena. Neki odbornici imali su nejasnoća oko subvencionisanja komunalnih usluga učesnicima u ratovima a subvenciju u različitim procentima dobijaće učesnici u ratovima koji imaju rešenje o priznatom radnom stažu po učešću u ratovima na osnovu PIO fonda. Novina u subvencionisanju usluga u gradskom i prigradskom saobraćaju starijim sugrađanima od 65 godina jeste da će svi koji imaju penziju manju od 25.000 dinara imati besplatnu kartu i u gradskom i u prigradskom prevozu u slučaju kada sugrađanin živi u prigradskoj mesnoj zajednici dok će svi ostali penzioneri bez obzira na visinu primanja i godište karte za prigradski i gradski saobraćaj kupovati sa popustom od 85%. Odbornici su danas usvojili i novi tarifni sistem za obračun isporučene toplotne energije. Najznačajnija novina je uvođenje jedinstvene cene, u koju će biti uključeni fiksni i varijabilni deo i činjenica da će se računi za grejanje plaćati samo tokom grejne sezone, ne i po njenom isteku, kao što je do sada bio slučaj.

 
NASTAVLJA SE REVIZIJA INVALIDSKIH PENZIJA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:09

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da će se revizija invalidskih penzija raditi dokle god ih bude bilo, da se obuhvata čitava teritorija Srbije, kao i da je do sada oduzeto 126 invalidskih penzija. U prvom krugu je trijažirano nešto više od 15.000 penzija koje su izdvojene. Od toga, razgovarano je sa više od 2.000 ljudi, a u ovom trenutku 126 invalidskih penzija je oduzeto - rekao je Vulin ocenivši da je to velika cifra. On je naveo da taj proces važi za teritoriju čitave republike i da je to nešto što će se raditi dokle god ima potrebe i dok se ne proveri svaka invalidska penzija.

 
SVEČANA KOMEMORACIJA ŽRTVAMA IZ 1944. GODINE I POLAGANJE VENACA NA DAN MRTVIH – 2. NOVEMBRA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:06

Lokalna samouprava i Odbor za komemoraciju obaveštava gradjane Subotice da će se svečana komemoracija žrtvama iz 1944. godine i polaganje venaca održati na Dan mrtvih, u nedelju, 2. novembra u 14 časova na parceli broj 44 na Senćanskom groblju. U Bajmoku, kod Bagrema istog dana u podne počinje sećanje na nedužne žrtve. Autobus za Bajmok kreće u 11 časova ispred restorana "Nepker". Povodom 70. godišnjice pogibije nedužnih žrtava iz 1944. i 1945. godine u petak 31. oktobra u 17.30 u Franjevačkoj crkvi održaće se spomen liturgija.

 
DANAS POČINJE HRIZANTEMA FESTIVAL PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:04

Danas počinje drugi Hrizantema festival horor i fantazi filma. Festival će trajati do nedelje 2. novembra, a organizator je Art bioskop Aleksandar Lifka. Filmski, muzički i likovni programi će se održavati i u Omladinskom klubu Skladište, pozorištu Deže Kostolanji i u klubu Mladost. Festival Hrizantema se otvara danas u 18 časova u bioskopu Lifka, a pola sata pre svečanosti biće priredjena izložba skulptura Arpada Slančika. Gost festivala je reditelj Djordje Kadijević, autor prvog srpskog horor filma "Leptirica" koji će biti prikazan u 20 časova.

 
OPREMLJENA KUHINJA I VEŠERAJ ZA SMEŠTAJ MALOLETNIH AZILANATA PDF Štampa El. pošta
sreda, 29 oktobar 2014 18:13

Dom za decu ometenu u razvoju za opremanje kuhinje i vešeraja dobio je od Ministarstva za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja sredstva u iznosu od 9 miliona dinara dok je donacija u iznosu od 40.000 evra stigla i od UNHCR-a za potrebe opremanja prostora u kome će biti smešteni maloletni azilanti. Iz donacije je stigla specijalizovana pećnica koja obavlja sedam funkcija odhjednom, industrijski zamrzivači kao i posebno specijalizovani stolovi dok su za vešeraj stigli industrijska pegla , veš mašina kapaciteta 40 kg, i veš mašina za sušenje veša kapaciteta 23 kg što će u mnogome olakšati posao zaposlenima istakao je direktor Kolevke Nenad Kozomora.Direktor Kancelarije za izbeglice UNHCR-a Dušan Aralica izrazio je zadovoljstvo realizacijom donacije i saradnjom sa lokalnom samoupravom dodajući da je agencija CESID za potrebe UNHCR-a sprovela istraživanje o odnosu stanovništva Srbije prema migrantima i azilantima a rezultati nisu nimalo ohrabrujući jer pokazuju da u našem društvu postoji rezerva prema drugim, drugačijim ljudima i dosta nepoznanica o tome ko su ta lica, koji su njihovi motivi. Dušan Aralica još je dodao da je ovo tek početak saradnje kao i da sprovedeni projekat pokazuje kako se dobar dogovor uvek uspešno realizuje.

 
OKRUGLI STO NA TEMU «BATINSKA BITKA – 70 GODINA POSLE» PDF Štampa El. pošta
sreda, 29 oktobar 2014 18:11

U znak dostojnog obeležavanja i sa ciljem odavanja pošte poginulima u Batinskoj bici pre 70 godina i izražavanja poštovanja prema živim borcima VIII VUB iz Subotice kao i svim učesnicima ove teške bitke, Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji u saradnji sa Gradskim odborom SUBNOR-a Subotica 4. novembra 2014. godine organizuje na Otvorenom univerzitetu okrugli sto pod nazivom "Batinska bitka – 70 godina posle". Pokrovitelj manifestacije je Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine a na Okruglom stolu svoja izlaganja izneće borci NOB-e, profesori istorije, potomci boraca, istraživači, aktivisti udruženja građana, novinari, itd. Kao na jedan čas antifašizma pozvan je i jedan broj učenika iz srednjih škola. Planirano je da sadržaj izlaganja na Okruglom stolu i herojstvo u osvajanju slobode od strane jugoslovenskih partizana i Crvenoarmejaca bude štampan u prigodnoj knjizi, koja će se poklanjati školskim bibliotekama i zainteresovanima. Iz društva z aistinu o NOB-u zahtevaće da se neodložno renovira spomen-dom Batinske bitke kod Bezdana koji je devastiran u krvavim ratovima 90-ih - ističe se u saopštenju.

 
POTPISAN UGOVOR O IZVOĐENJU RADOVA NA IZGRADNJI KOLOVOZA U ULICI GROŽĐA PDF Štampa El. pošta
utorak, 28 oktobar 2014 14:02

Predstavnici Ministarstva privrede, grada Subotice i kompanije „Vojput“ potpisali su ugovor o izvođenju radova na izgradnji kolovoza u Ulici grožđa, u Mesnoj zajednici „Peščara“ u Subotici. Ugovorne strane utvrdile su da ukupna cena za izvođenje radova iznosi 42.232.514,07 dinara, bez PDV-a, odnosno 50.679.016,88 dinara sa PDV-om. Ministarstvo privrede, kao naručilac, obavezalo se da će za izvedene radove isplatiti iznos od 25.086.113,36 dinara (sa PDV-om), a grad Subotica, kao korisnik, iznos od 25.592.903,53 dinara (sa PDV-om). Ministarstvo privrede je sredstva za realizaciju ovog ugovora rasporedilo na osnovu Odluke o rasporedu i korišćenju sredstava za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture – Gradimo zajedno. U otvorenom postupku javne nabavke, Ministarstvo privrede je izabralo kompaniju „Vojput“ a. d. Subotica, kao najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izgradnji kolovoza u Ulici grožđa. Grad Subotica je sredstva za izvođenje radova (25.592.903,53 dinara sa PDV-om) obezbedio Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada za 2014. godinu. Osim vrednosti rada, dobara i usluga neophodnih za izvršenje ugovora, cena obuhvata i troškove organizacije gradilišta, osiguranja i sve ostale zavisne troškove izvođača. Iako je rok za izvođenje radova 79 kalendarskih dana, Kompanija „Vojput“ će, prema očekivanjima, što pre započeti izgradnju kolovoza dužine 1.595 metara i širine šest metara u Ulici grožđa, a ukoliko vremenski uslovi to budu dozvoljavali i realizovati radove pre nastupajuće zime.

 
IMENOVANI IŠTVAN PASTOR I NEBOJŠA JANJIĆ ZA PREDSTAVNIKE APV-A U SKUPŠTINI PARK PALIĆA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:12

Pokrajinska vlada imenovala je danas Ištvana Pastora i Nebojšu Janjića za predstavnike Autonomne pokrajine Vojvodine u Skupštini preduzeća "Park Palić" iz Palića, saopšteno je iz pokrajinske vlade. Pastor i Janjić su bili i do sada predstavnici pokrajine u tom preduzeću za upravljanje razvojem turističkog prostora Palića, a današnjim rešenjem su imenovani na novi petogodišnji mandat. Pastor je i predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara. Janjić bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam i komunalno uređenje.Zbog istrage da je tokom 2009. i 2010. godine, u dva navrata primio poklon u novcu, i to ukupno 152.000 evra, Janjić je bio uhapšen 2. oktobra prošle godine i proveo je nešto više od mesec dana u pritvoru. Početkom ove godine ta istraga je u najvećem delu pomenutog iznosa, 150.000 evra, obustavljena.Međutim, optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal Janjić i Mile Brežančić, vlasnik preduzeća MB gas oil i dalje se terete za primanje i davanje mita u iznosu od 2.000 evra i zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izgradnjom Brežančićevog preduzeća na zemljištu šećerane Dimitrije Tucović koje je u državnom vlasništvu.

 
MINISTAR UPRAVE U VLADI REPUBLIKE HRVATSKE ARSEN BAUK POSETIO SUBOTICU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:09

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju Siniša Babičković primili su sinoć u Gradskoj kući, ministra uprave u Vladi Republike Hrvatske Arsena Bauka sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić. U otvorenom i srdačnom razgovoru, gradonačelnik Maglai je istakao da su evropske integracije strateški cilj Republike Srbije i izrazio očekivanje da će podrška koju Hrvatska pruža našoj zemlji na putu priključenja porodici evropskih naroda biti nastavljena i u narednom periodu.Ministar Bauk je naglasio da Hrvatska podržava evropske integracije Srbije i da, s obzirom na to da je kao ministar u Vladi učestvovao u poslednjoj fazi pregovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, zna pred kakvim se iskušenjima nalazi Republika Srbija u procesu evrointegracija. Gradonačelnik Maglai i ministar Bauk ocenili su da je saradnja, u raznim oblastima, između grada Subotice i nekoliko lokalnih samouprava iz Republike Hrvatske razvijena, da postoji obostrani interes za njeno intenziviranje i proširenje i na druge gradove i opštine u Hrvatskoj i da bi i dalje trebalo raditi na zajedničkim projektima sa kojima bi se apliciralo na sredstva iz evropskih fondova.

 
SPREČENO KRIJUMČARENJE LEKOVIMA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:06

Na graničnom prelazu Kelebija carinici su tokom jučerašnjeg dana kontrolom autobusa koji saobraća na redovnoj liniji Beograd – Amsterdam, osujetili pokušaj britanskog državljanina da prokrijumčari razne vrste lekova iz Srbije, stoji u saopštenju Uprave Carina. Preko 1000 raznih ampula među kojima su najbrojniji bili ženski hormoni poput „Pregnyl“, „Primobolan – depot “, „Clomifene“, muški hormon „Trenbolin“, zatim steroidi „Omnadren“ kao i nešto manje vitamina „OHB 12“ i antibiotika „Doksiciklin“ carinici su pronašli u koferu pomenutog 43- godišnjeg Britanca.Naime, carinici su detaljno kontrolisali ceo autobus, a neke od putnika zamolili da izađu napolje i iznesu svoje stvari među kojim je bio i pomenuti putnik. Nakon što su mu pregledali kofer i pronašli lekove pitali su ga zašto ih nije prijavio na šta je on odgovorio da nije znao da to treba da uradi jer ih je kupovao isključivo za ličnu upotrebu zbog znatno niže cene na Balkanu nego u zemlji gde on živi. Tom prilikom je opisao i svoje kružno putovanje jer je pre Beograda bio u mnogim drugim mestima. Rekao je da je najpre sleteo u Istanbul, a da je zatim nastavio put Sofije, Niša i Beograda gde je napravio dvodnevnu pauzu pre nego što je ušao u autobus za Amsterdam, dodavši da je baš kako je putovao tako i lekove kupovao. Pa je tako „Primobolan“ kupio u Istanbulu, „ Omanadren“ u Sofiji a „ Pregnyl u Nišu.Protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak, a ampule su privremeno zadržane do okončanja prekršajnog postupka.

 
U PITANJU INTERES A NE PROFESIONALNI RAZLOZI PDF Štampa El. pošta
sreda, 29 oktobar 2014 18:14

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je zbog štrajka advokata, odnosno sprege politikanata i tajkuna celo pravosuđe blokirano, jer je nekome cilj da se Miroslav Mišković ne osudi i da se destabilizuje cela država i najavio da će država narednih dana preduzeti potrebne korake kako bi se što pre rešio problem. Selaković je naglasio da neće biti dozvoljeno uvođenje haosa i da država može da se izbori sa ovim problemom, ali da se nikome neće dozvoliti da ucenjuje. Ministar pravde je rekao da će se ovaj štrajk okončati, jer je veliki broj časnih i poštenih advokata koji hoće da rade i pozvao advokate koji su u štrajku da počnu da rade. Selaković je rekao da je na početku štrajka mislio da je reč o profesionalnim razlozima za štrajk i da je napravio veliki iskorak i dao predlog Advokatskoj komori, koji je bio čak i takav da je mogao da ga "ponizi", kako bi se prekinuo štrajk, ali da je sada svima jasno da je u pitanju interes i sprega politikanata i tajkuna.

 
ŠTRAJK ZDRAVSTVENIH RADNIKA – 5. NOVEMBRA PDF Štampa El. pošta
sreda, 29 oktobar 2014 18:13

Reprezentativni sindikati u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predali su danas zahteve Vladi Srbije da se zaposlenima u tom sektoru ne smanjuju zarade i najavili štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji za 5. novembar. Takođe, predstavnici sindikata traže uvođenje platnih razreda i u javnim preduzećima kao i započinjanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

 
KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA PROJEKTE ENERGETSKI ODRŽIVIH FARMI PDF Štampa El. pošta
sreda, 29 oktobar 2014 18:10

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski održivih farmi. Pravo učešća imaju zemljoradničke zadruge, registrovana poljoprivredna gazdinstva, privredna društva i preduzetnici registrovani za uzgoj životinja. Bespovratna podsticajna sredstva mogu se koristiti za realizaciju projekata zagrevanja, hladjenja i ventilacije objekata na farmama svinja, pilića korišćenjem otpadne bio mase. Ukupan iznos za raspodelu sredstava je 20 miliona dinara. Jedan podnosilac projekta može da konkuriše samo sa jednim projektom. Rok za podnošenje prijave je 7. novembar 2014. godine.

 
SVI RIZICI PPROIZVOĐAČA NA TERET POTROŠAČA PDF Štampa El. pošta
utorak, 28 oktobar 2014 14:01

Svi rizici proizvođača, uvoznika i trgovaca idu na teret potrošača. Kroz cene, građani plaćaju i slabljenje dinara, monopolsko ponašanje, pa čak i troškarenje države. Procene su da brojni birokratski nameti povećavaju cene hrane, konfekcije, elektronskih uređaja i opreme barem 20 odsto. Tako potrošače u Srbiji razni propisi u trgovini koštaju preko 420 miliona evra godišnje, pokazuje istraživanje Mreže za poslovnu podršku. Višegodišnje odlaganje reforme propisa u trgovini učinilo je da država primorava trgovce da desetine različitih birokratskih obaveza i troškova kroz trgovačke marže ugrađuju u maloprodajne cene proizvoda.Poseban problem su, kažu u Mreži, atesti i sertifikati, pošto je u Srbiji procedura provere evropskih i svetskih standarda u proizvodnji osnovnih životnih namernica i tehničke robe izuzetno skupa, kontingenti se zaustavljaju na granici, plaća se „ležarina“ za kamione i proces traje i mesecima. Zbog ovakvog postupka svaki proizvod koji se uveze u Srbiju mora da bude skuplji nego u zemlji iz koje je uvezen, jer značajno povećava troškove trgovaca.

 
ODRŽANA CENTRALNA MANIFESTACIJE NEDELJE SOLIDARNOSTI PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:11

Društvo za cerebralnu i dečju paralizu Severnobačkog okruga danas je bilo domaćin centralne manifestacije Nedelje solidarnosti koja se obeležava od 24. do 31. oktobra, a koja je posvećen našim sugrađanima koji žive sa nekim oblikom invaliditeta dok je Društvo za cerebralnu i dečju paralizu proslavilo i 15. godina od osnivanja kojem je od samog početka cilj poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, i rešavanje njihovih problema – istakla je predsednica Udruženja Eva Blaško Mihalik. Savez za cerebralnu i dečju paralizu Srbije je invalidsko socijalno humanitarna organizacija koja okuplja 54 lokalne organizacije pa tako trenutno ima preko 3000 članova osoba sa invaliditetom - istakla je Ljubinka Borizovski jedan od organizatora Nedelje solidarnosti. Prema rečima pomoćnika ministra za boračka i socijalna pitanja Vladimira Pešića, ministarstvo je u velikoj meri uključeno u zaštitu osoba sa invaliditetom a cilj ministarstva je da se omogući i nastavi finansiranje rada udruženja.Centralnu manifestaciju Nedelje solidarnosti pratilo je i otvaranje izložbe radova, članova društava za cerebralnu i dečju paralizu iz Srbije, kao i dve tribine; „Socijalno preduzetništvo“, i „Primena zakona o diskriminaciji osoba sa invaliditetom“.

 
BUDŽETSKI STUDENTI ĆE OD SLEDEĆE GODINE PLAĆAĆE SAMO KNJIGE PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:08

Studenti više neće plaćati prve dve prijave ispita, izdavanje uverenja da su diplomirali, overu semestra, prijavu i odbranu diplomskog rada... Savet Univerziteta u Beogradu jednoglasno je u sredu usvojio odluku kojom se proširuje lista redovnih usluga koje su obuhvaćene školarinom, bilo da je za akademca plaća država ili se sam finansira. Odluka je usvojena po preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovo je dobra vest za studente i njihov džep, ali će fakulteti ostati bez velikog dela prihoda. Budžetski studenti će sada, osim kupovine knjiga, zaista imati besplatno školovanje. Ali samofinansirajuće bi moglo da dočeka povećanje školarina naredne godine.

 
TREĆA ŽENSKA KONFERENCIJA ODRŽAĆE SE OD PETKA 31. OKTOBRA DO 2. NOVEMBRA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30 oktobar 2014 18:05

Treća ženska konferencija će se održati na Paliću i Subotici od petka, 31. oktobra do nedelje 2. novembra 2014, sa ciljem da se otvori dijalog na ključne teme od značaja za razvoj Srbije, kao i definišu ciljevi za koje će se žene zalagati u periodu 2014-2020. Otvaranje Konferencije je u petak, 31.10 u 15h u Hotelu Galleria u Subotici. Na otvaranju konferencije će se obratiti: dr Zorana Mihajlović (potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), Gordana Čomić (potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije), Irena Vojačkova Solorano (Stalna koordinatorka UN i predstavnica UNDP za Srbiju), Ana Manojlović (Friedrich Ebert Stiftung, koordinatorka projekta), Sonja Liht (predsednica BFPE-a). Po završetku pozdravnih govora, Aleksandra Vladisavljević (preduzetnica i konsultantkinja) će dati pregled „Od prvog do trećeg Palića". Konferencija "Ženska platforma za razvoj Srbije - Palić 2014." će okupiti više od stotinu angažovanih žena na javnim poslovima iz različitih institucija, parlamenta, akademske zajednice, civilnog društva, privatnog sektora, političkih partija, sindikata, medija, umetnosti i kulture, kako bi se izgradila široka koalicija žena i definisala platforma zajedničkog delovanja.

 
PODRŠKA ZA USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE PDF Štampa El. pošta
sreda, 29 oktobar 2014 18:14

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dodelilo je 2 miliona i 100 hiljada dinara za realizaciju četvrte faze radova na postavljanju sistema za detekciju i dojavu požara u Domu «Dudova šuma. Sistem će se uvesti u jedinicima pansionog tipa od prvog do trećeg sprata dok je u ranijim fazama sistem uveden u jedinicama pojačane nege na petom i šestom spratu u trpezariji kuhinji, prizemlju objekta i praoni a u toku je realizacija na postavljanju sistema i u magacinu – istakao je Petar Balažević, vd direktor Gerentološkog centra dodavši da je Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine odobrilo dva miliona dinara za postavljanje solarnih kolektora za pripremanje tople sanitarne vode kao i pet miliona 742 hiljade dinara za postavljanje uređaja za sagorevanje biomase koji će se koristiti u Domu za odrasla lica za zagrevanje objekata. Čitav projekat košta 11 miliona dinara pa samim tim usmerena sredstva neće biti dovoljna ali će se nastojati da se nedostajuća sredstva nadomeste kako bi se projekat stavio u funkciju a u cilju zaokruživanja sistema energetske efikasnosti. Državni sekretar u Ministarstvu za rad , zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević ovom prilikom apelovao je na lokalnu samoupravu da ne smanjuju budžet za socijalnu zaštitu, da se pred kraj godine ne dođe u situaciju da se smanjuju usluge ili ukidaju Gerontološkom klubu jer bi Subotica samim tim izgubila svoje mesto lidera socijalne zaštite u Srbiji. Ministarstvo nastavlja podršku ustanovama socijalne zaštite sa ciljem ujednačavanja kvaliteta i dobijanja licenci pa su za ustanove planirana značajna sredstva do kraja ove godine kao i konkurs za nvo a i za sledeću godinu planiran je iznos od preko 200 miliona dinara za ulaganje u ustanove socijalne zaštite.

 
POKUŠAJ PLJAČKE MENJAČNICE PDF Štampa El. pošta
sreda, 29 oktobar 2014 18:11

Na blagovremenu prijavu građana da je u toku izvršenje krivičnog dela, u brzoj i efikasnoj akciji subotičke policije, jutros je uhapšen I. R. (1989) iz okoline Šapca, saopšteno je iz Policijske uprave Subotica. Po nalogu nadležnog tužioca, njemu je određeno zadržavanje do 48 časova zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo razbojništva u pokušaju i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Osumnjičeni se tereti da je jutros, oko 8. 15 časova, ušao u menjačnicu u ulici Segedinski put u Subotici i uz pretnju pištolja od radnika zahtevao da mu preda novac. Nakon što mu se radnik fizički suprotstavio, on je napustio mesto događaja, ali ga je policija ubrzo pronašla. I. R. Će po isteku zadržavanja do 48 časova, biti priveden u Osnovno javno tužilaštvo u Subotici.

 
MINISTARSTVO SPREMNO ZA DOGOVOR PDF Štampa El. pošta
utorak, 28 oktobar 2014 14:03

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je danas, povodom odluke advokata da nastave štrajk, da je to ministarstvo bilo spremno za dogovor, ali da je stvarna namera advokature da se ukine javnobeležnički sistem. Selaković je izjavio da mu je žao što dogovor sa advokatima nije postignut. "(Predsednik Advokatske komore Srbije) Advokat (Dragoljub) Đorđević je tražio vraćanje zakonskih odredbi iz 2011. Mi smo bili spremni da to učinimo, međutim ono što oni u stvari žele jeste ukidanje javnobeležničkog sistema", poručio je Selaković. On je dodao da se nada da će to ministarstvo i advokati uspeti da nađu dogovor kao dobro rešenje u budućnosti, ali da "ničije ucene neće da trpi". Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) odbio je danas predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnim beležnicima i regulisanja pitanja paušalnog oporezivanja i odlučio da štrajk advokata bude nastavljen.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sve vesti

INFO NEKRETNINE

PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 452 )
Detail
Selling price : 49 000 €
Living space : 55 m²
Land space : 80 m²
Detail
PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 496 )
Detail
Selling price : 73 000 €
Living space : 130 m²
Land space : 200 m²
Detail
cheap cialis online