VESTI INFO KANALA
DANAS ODRŽAN PROBNI ZAVRŠNI ISPIT IZ MATEMATIKE PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:38

Đaci osmih razreda osnovnih škola u Srbiji danas su polagali probni završni ispit, a proba "male mature" počela je rešavanjem testova iz matematike. Već sutra očekuje ih probni test iz srpskog/maternjeg jezika, a u 11.30 časova kombinovani test iz pet predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija). Osmi razred u tekućoj školskoj 2014/2015. godini pohadja 69.303 učenika i za sve njih obavezno je polaganje završnog ispita koje će se organizovati u junu mesecu. Mala matura biće održana 15, 16. i 17. juna. Prvog dana učenici osmog razreda polagaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Drugog dana rešavaće zadatke iz matematike, dok će 17. juna rešavati kombinovani test, sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Konkurencija za upis u srednje škole biće veća ove godine, jer je Ministarstvo prosvete pooštrilo upisnu politiku. Biće oko pet odsto više slobodnih mesta u odnosu na broj osmaka, kojih je ove godine 96.303. Prošle godine bilo je oko 20 odsto više slobodnih mesta u školama, nego što je bilo učenika koji su polagali.

 
ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:38

Danas je u atrijumu hotela Galerija održan 20. Sajam zapošljavanja u organizaciji subotičke Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje a u saradnji sa Lokalnim savetom za zapošljavanje. Na sajmu je učešće uzelo 36 poslodavaca iz različitih delatnosti, koji imaju potrebu da angažuju preko 400 novih radnika različitih obrazovnih profila i kvalifikacija. Zanimljivo je da je ove godine dosta radnih mesta orijentisano ka srednjoj stručnoj spremi a da polako šansu dobijaju i oni sa fakultetom. Kada su u pitanju mladi njih na evidenciji trenutno ima 24 % dok u zapošljavanju učestvuju sa 36% - ističe Torbica i dodaje sa su se u poslednje vreme poslodavci odlučivali da zapošljavaju mladu radnu snagu pa od svih zaposlenih sa fakultetom čak 45% čine mladi što dokazuje da mladi u ovom gradu imaju perspektivu. Sajmu je prisustvovao i Dragan Sikimić, zamenik direktora NSZ koji je istakao da su sajmovi neprevaziđena mera jer poslodavci imaju šansu da u direktnom kontaktu porazgovaraju sa tražiocima zaposlenja .Grad Subotica takođe se uz Lokalni savet za zapošljavanje angažuje da smanji nezaposlenost pa je u ove svrhe iz gradskog budžeta izdvojeno 17 miliona dinara u okviru kojeg se i sprovodi Lokalni akcioni lan za zapošljavanje dok savet ima pre svega savetodavnu ulogu kao i zadatak da radi na proširenju mreže investitora. U toku prošle godine preko Sajma zapošljavanja koje je organizovala subotička Filijala NSZ u saradnji sa Lokalnim savetom za zapošljavanje, posao je dobilo 576 nezaposlenih lica.

 
REŠENJA O UTVRĐIVANJU POREZA NA IMOVINU STIŽU POŠTOM PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:36

Rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za period od 01.01.2015. do 31.12.2015. godine i rešenja o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, za period od 01.01.2015. do 31.12.2015. godine, za obveznike koji su evidentirani u Sekretarijatu lokalne poreske administracije, predata na Poštu Subotica i biće dostavljena svim obveznicima putem obične pošiljke zajedno sa uplatnicama dok će u iskazanom iznosu biti sadržana dugovanja iz prethodnog perioda (ukoliko ih ima), razlika između uplaćenog poreza po akontaciji i poreza obračunatog po rešenju za 2015. godinu za prvi kvartal (ukoliko je ima) i drugi kvartal po rešenju za 2015. godinu, koji dospeva na naplatu 15.05.2015. godine. Obaveza naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine plaćala se do 31.12.2014. godine putem objedinjene naplate, od 01.01.2015. godine utvrđuje je Sekretarijat lokalne poreske administracije. Uz rešenja poslate su i tri uplatnice bez iznosa, obaveza dospeva na naplatu kvartalno (15.02, 15.05, 15.08 i 15.11.2015. godine). 15 dana od dana prijema rešenja na naplatu su dospela prva dva kvartala (iznos kvartala x 2), kako se na uplatnici nalaze svi podaci o obvezniku, treba upisati samo iznos. Sledeća dva kvartala treba uplatiti do 15.08.2015. godine i 15.11.2015. godine.

 
ŠVAJCARCI NAJSREĆNIJI PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:35

Švajcarska je najsrećnija zemlja na svetu, a odmah za njom su Island, Danska, Norveška i Kanada, navodi se u izveštaju Međunarodne studije o sreći obajvaljene u Njujorku. Rangirano je 158 zemalja, a Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija su od šestog do desetog mesta. SAD su na 15. mestu, Belgija na 19, Velika Britanija je na 21, a Nemačka na 26. mstu. Francuska je na 29. mestu, Španija je 36, a Italija i Grčka su na 50, odnosno 102. mestu, dok je Rusija na 64. Srbija je u donjoj polovini liste, na 87. mestu, iza Slovenije koja je na 55. mestu i Hrvatske koja je na 62. Rangirano je i Kosovo koje je takođe ispred Srbije, na 69. mestu, kao i Crna Gora koja je na 83. mestu. Iza Srbije su Makedonija koja je dospela na 93. mesto, Albanija je 95, a Bosna i Hercegovina je na 96. mestu. Izveštaj o sreći u svetu je treći godišnji, a cilj se da se pokuša da se utiče na politiku država. Ujedinjene nacije su tu studiju prvi put objavile 2012. godine, prenela je agencija AFP. Istraživači su listu sastavili na osnovu očekivanog životnog veka uz dobro zdravlje, BDP po glavi stanovnika, društvene podrške - mogu li se stanovnici osloniti na nekoga, poverenja - merenog percepcijom odsustva korupcije iz politike ili rada, percepcije slobode pri odlučivanju u životu, i na osnovu procene velikodušnosti u društvu.

 
LAJKO FELIKS DOBIO NAGRADU "TRADICIJA AVANGARDE" PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:33

Muzičaru i kompozitoru Lajku Feliksu sinoć je u Zrenjaninu uručena nagrada "Tradicija avangarde". Nagradu od 2013. godine dodeljuje Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov. Obrazloženje, u kojem se između ostalog navodi da Lajko Feliks „na ubedljiv način otelotvoruje upravo onu poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života", je pročitao aktivista Branislav Grubački – Guta. Osim njega, članovi Upravnog odbora Fonda su Svetislav Basara, Gojko Božović, Vladimir Kopicl i Vladimir Vasiljev. Nagradu je uručio prošlogodišnji laureat, filmski reditelj Slobodan Šijan. U sklopu svečanosti u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ Lajko Feliks je održao mini koncert – izveštava dopisnica „Vajdašag ma“.

 
SUBOTICA NA STRATEŠKI VAŽNOJ LOKACIJI PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:13

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je juče, u Gradskoj kući, ambasadora Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Hajnca Vilhelma. Susretu su prisustvovali predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i šef Kabineta gradonačelnika Ibolja Kovač. Uz konstataciju da je prisustvo nemačkog kapitala u našem gradu ozbiljno, gradonačelnik Maglai je rekao da lokalna samouprava pomaže malobrojnu zajednicu pripadnika nemačke nacionalnosti koja živi u ovom gradu, da je Subotica sedište Nemačkog narodnog saveza i da smatra da postoji mnogo segmenata saradnje sa ambasadom Nemačke koji mogu da unaprede ekonomsku situaciju u Subotici, ali i saradnju u oblasti kulture.Ambasador Nemačke je naglasio da je Subotica prelep grad koji se nalazi na strateški važnoj lokaciji i da je zbog toga važan i za nemačke kompanije. Ambasador Hajnc Vilhelm prisustvovao je juče i času nemačkog jezika u Osnovnoj školi „10. oktobar“, gde oko 180 učenika od prvog do četvrtog razreda pohađa dvojezičnu nastavu: na srpskom i nemačkom, odnosno na mađarskom i nemačkom jeziku.

 
SUTRA SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U HOTELU GALERIJA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:11

Sutra će se u atrijumu hotela Galerio od 10 do 14 sati održati 20. Sajam zapošljavanja u organizaciji subotičke Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). u saradnji sa Lokalnim savetom za zapošljavanje.Učešće na sajmu najavilo je 36 poslodavaca iz različitih delatnosti, koji imaju potrebu da angažuju preko 400 novih radnika različitih obrazovnih profila i kvalifikacija. Nezaposlenima se preporučuje da unapred pripreme nekoliko svojih biografija (CV), da na sajmu razgovaraju sa više poslodavaca, kao i da im tokom razgovora predaju svoje već spremne biografije. U toku prošle godine preko Sajma zapošljavanja koje je organizovala subotička Filijala NSZ u saradnji sa Lokalnim savetom za zapošljavanje, posao je dobilo 576 nezaposlenih lica.

 
SUBOTICA U MREŽI GRADOVA U SRBIJI KOJI ĆE DOBITI OMLADINSKI CENTAR PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:10

Grad Subotice je sa Kancelarijom za mlade aplicirao projektom o otvaranju Gradskog omladinskog centra prema Ministarstvu omledine i sporta a prošle nedelje potpisan je i ugovor kojim je predviđeno da ovaj centar zaživi do kraja godine. Iznos odobrenih sredstava je million I 196 hiljada dinara. Drago mi je što je prepoznat trud i napor koji u poslednje dve godine čini lokalna samoupava rekao je juče član GV zadužen za sport, turizam I omladinu Vjekoslav Ostrogonac navodeći da je usvojen lokalni akcioni plan za mlada odnosno da su obezbeđena sredstva za sprovođenje istog, kao i da je otvorena kancelarija za mlade. Istraživanje koje je prethodilo izradi samog lokalnog akcionog plana kada je u pitanju slobodno vreme mladih pokazalo je da je 83 posto od ukupnog broja ispitanika slobodno vreme provode na socijalnim mrežama ili individualno kada je i prepoznata potreba infrastrukturom odnosno adekvatnim prostorom gde bi mladi mogli da svoje vreme provode na jedan kreativan način kroz edukativne i informativne radionice. Omladinski centar je zamišljen kao proctor za mlade koji ima za cilj sprovođenje omladinskog rada , pre svega razvoja volonterskih I edukativnish radionica za mlade rekla je Dejana Baltes , koordinatorka Kancelarije za mlade navodeći da je u okviru projekta u centru predviđeno održavanje raznih programa I to: stonoteniski turniri, projekcije edukativnih dokumentarnih filmova, književni, debatni i internet klub dok će se vremenom programi obogaćivati. Prostor će kao I do sada moći da koriste neformalne grupe mladih ljudi pa će se ovim projektom pored opremanja samog centra organizovati I program za volontere kojim će se jačati njihovi kapaciteti gde će se promovisati volonterizam i aktivizam .

 
PROSEČNA NETO ZARADA U MARTU BILA JE 43.121 DINAR PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:37

Prosečna neto zarada u Srbiji u martu je bila 43.121 dinar i nominalno je veća za 0,9 odsto, a realno za 0,2 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS). Kako se navodi u saopštenju, prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u martu nominalno je manja za 0,8 odsto, a realno manja za 2,6 odsto u poređenju s prosečnom neto zaradom isplaćenom u martu 2014. godine. Prosečna bruto zarada u Srbiji isplaćena u martu ove godine bila je 59.141 dinar, što je nominalno više za 0,3 odsto, ali realno manje za 0,4 odsto nego u februaru ove godiine. Prosečna zarada, sa porezima i doprinosima, isplaćena u martu ove godine nominalno je manja za 1,1 odsto, a realno je manja za 2,9 odsto od prosečne bruto zarade isplaćene u martu 2014. godine, navodi se u saopštenju RZS.

 
POSTIGNUT DOGOVOR SA APOTEKOM U MZ MALI BAJMOK PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:36

Na veliko zadovoljstvo asvih meštana MZ „Mali Bajmok“ predsednik Skupštine MZ Mali Bajmok izdao je saopštenje u kom se ističe da je uz pomoć Lokalne samouprave i velike odlučnosti svih satanovnika MZ Mali Bajmok postignut sporazum sa apotekom „Venus“ koja je u zakupu u zgradi MZ „Mali Bajmok“ kojim su se oni obavezali da potpišu ugovor koji garantuje da će nakon prvog konkursa koji bude otvoren potpisati ugovor sa Fondom i početi izdavati lekove ne lekarske recepte.

 
PREDSTAVLJEN GRAĐANSKI POKRET SUBOTIČANI PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:34

U sali Nove opštine, sinoć je predstavljen "Građanski pokret Subotičani" koji ima nameru da se kao građanska opcija proširi po mestima u čitavoj Vojvodini. Pokret čine građani Subotice koji će okupiti stručne ljude a ne poslušnike koji će se kasnije integrisati u pokajinski pokret koji će kao takav uzeti učešće na pokrajinskim izborima – istakao je Ante Stantić jedan od osnivača pokreta u Subotici. Promociju je otvorio Robert Santo, a na tribini su govorili Kristina Vuković, Miloš Gagić i Vladimir Pavlov.

 
ZA VIKEND SE ODRŽAVA "REFUL KUP" PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:32

Jedriličarski klub "Reful" organizuje u subotu i u nedelju, 25. i 26. aprila na Paliću drugi "Reful Kup". Kup će se održati u turističkom delu Palićkog jezera, a regatni odbor će biti smešten kod Sokolovca i Veslačkog kluba. Učestvovaće oko 80 takmičara iz 10 jedriličarskih klubova iz Srbije i Makedonije u svim klasama.

 
SUTRA PROBNI ZAVRŠNI ISPIT IZ MATEMATIKE PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:12

Đaci osmih razreda osnovnih škola u Srbiji sutra će polagati probni završni ispit, a proba "male mature" počinje rešavanjem testova iz matematike. U svim osnovnim školama u Srbiji učenici osmih razreda, sutra u 12 sati, polažu test iz matematike, dok će u subotu, 25. aprila u 9 časova, polagati test iz srpskog/maternjeg jezika, a u 11.30 časova kombinovani test iz pet predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija). Osmi razred u tekućoj školskoj 2014/2015. godini pohadja 69.303 učenika i za sve njih obavezno je polaganje završnog ispita koje će se organizovati u junu mesecu.

 
POČELA ISPLATA NAKNADE NEZAPOSLENIM LICIMA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:11

Naciona služba za zapošljavanje obevšatava korisnike da je danas počela isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima za mart 2015. Godine dok će privremena novčana naknada nezaposlenim licima koji žive na i izvan teritorije AP Kosovo i Metohije za septembar 2014. Godine početi sutra.

 
SUTRA AKCIJA "SREDNJOŠKOLCI SREDNJOŠKOLCIMA" PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:09

Već drugu godinu Unija srednjoškolaca u želji da podstiče srednjoškolski aktivizam učestvuje u projektu “Srednjoškolci srednjoškolcima” . Tim povodom sutra će osamdesetak srednjoškolaca školsku klupu zameniti za rad u firmi - istakla je Teodora Pavković, članica Unije srednjoškolaca. Naime , 60 subotičkih privrednika na jedan dan angažovaće u svom preduzeću srednjoškolca a nakon toga I donirati novac u srednjoškolski fond . Sredstva koja budu prikupljena na teritoriji čitave Srbije u ovoj akciji koristiće se za projekte srednjih škola kako bi realizovale neku određenu aktivnost. Lokalni tim Unije srednjoškolaca Srbije na trgu će sutra od 10 do 15 časova organizovati akciju upoznavanja građana sa njhivom radom a akcenat će staviti I na značaj podizanja svesti o usvajanju Tijaninog zakona , šetnjom od Hale sportova do Sunčanog sata. Na trgu će biti organizovana i radionica dece škole SŠ Žarko Zrenjanin na kojoj će srednjoškolci ove škole pokazati šta rade I skrenuti pažnju da I oni postoje. Volonteri Kancelarije za mlade takođe će sutra biti na trgu kada će I podržati aktivnosti lokalnog tima Unije srednjoškolaca.

 
NAKNADA ZA ODVODNJAVANJE REPUBLIČKI PRIHOD PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:37

Sekretarijat lokalne poreske administracije izdao je obaveštenje u kojem navodi da rešenja o utvrđenoj naknadi za odvodnjavane, nije izdao Grad Subotica, Gradska uprava, Sekretarijat lokalne poreske administracije, iste je izdalo Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Filijala Subotica. Naknada za odvodnjavanje je inače republički prihod.

 
SKORO 70.000 BOLUJE OD ZAPALJENSKIH REUMATSKIH BOLESTI PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:35

Skoro 70.000 ljudi u Srbiji boluje od zapaljenskih reumatskih bolesti, od čega 35.000 boluje od reumatoidnog artritisa, uključujući i 2.000 dece, rečeno je danas na konferenciji povodom Balkanskog samita pacijenata obolelih od reumatskih bolesti. Kako se navodi u saopštenju organizatora, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije Mirjana Lapčević navela je da je u našoj zemlji procedura odobravanja savremene biološke terapije vrlo komplikovana i traje po nekoliko meseci, pa i godina, tako da pacijenti dobijaju terapiju kasno, kada bolest već uznapreduje.Ona je predstavljajući rezultate studije koju je Udruženje sprovelo od aprila do avgusta 2014. godine u 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji, istakla da je kod ispitanika vreme postavljanja dijagnoze reumatoidnog artritisa je 1,3 godine, a da je vreme od prvih tegoba do pocetka aktuelne terapije 5,6 godina.

 
POKREĆE SE FILMSKI KLUB I ŠKOLA FILMA PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 16:33

Filmska umetnost u Subotici ima nesumnjivo veliku tradiciju, što zbog nasleđa prvih pionirskih dana Aleksandera Lifke i putujućih bioskopa koji su prolazili ovim krajevima, što zbog slavnih glumačkih i rediteljskih imena kako holivudskog, tako i evropskog filma poteklih odavde, sve do današnjih filmskih uspeha Sabolča Tolnaija, Andreja Boke, Kovač Akoša i drugih savremenih autora. Kroz ovaj grad su prošla najznačajnija imena svetske kinematografije poput Tea Angelopulosa, Kena Rasela, Mikloša Jančoa, Kena Louča, Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, ostavljajući dubok trag u kulturnom životu Subotice. Uz Festival evropskog filma Palić, kao jednog od najznačajnijih filmskih manifestacija u Regionu i dva bioskopa čijom se posećenošću i repertoarom sa zavidnošću odnosi filmska elita Srbije jasno je da je gotovo obaveza preneti to znanje i iskustvo na nove generacije koje tek stasavaju u svom stvaralačkom životu.

U saradnji sa Gradom Suboticom, Otvoreni univerzitet pokreće gradski Filmski klub i školu filma koji imaju za cilj širenje ljubavi prema sedmoj umetnosti i razvoj teorijskog i praktičnog znanja o filmu kod mladih. Delovanje Filmskog kluba je zamišljeno kao serija predavanja o istoriji filmske umetnosti od ranih početaka do današnjeg vremena putem nedeljnih prikazivanja ključnih dela koja su menjala film kao medij i otvorenih razgovora nakon svake projekcije putem kojih bi se otvarala mnoga pitanja o umetničkim dometima, tehnikama filmskog jezika i stilskim pravcima svakog dela ponaosob. Ove sesije su namenjene svim ljubiteljima filma bez obzira na godine i zanimanje i potrudiće se da odgovore na pitanja odakle film kao umetnička forma u ljudskom stvaralaštvu, kako se vrednuje film, kojim postupcima veliki autori kod publike izazivaju pojačana osećanja i uopšte zašto nakon odgledanog filma često ostajemo bez daha, prepušteni sopstvenim razmišljanjima.

Predavanja, projekcije filmova i razgovori će se održavati na prvom spratu Otvorenog univerziteta u prostorijama Filmskog kluba, a vodiće ih Petar Mitrić, selektor Festivala evropskog filma Palić uz povremena gostovanja kako profesora filma, tako i samih reditelja iz Srbije i inostranstva. Ulaz na sva predavanja i projekcije je slobodan.

Uprkos katastrofalnom stanju u kulturi, Subotica se razvila u rasadnik mladih talentovanih stvaralaca u gotovo svim oblastima umetnosti. Film kao sinteza svih umetničkih veština otvara prostor za zajedničko delovanje i usavršavanje na polju kreativnosti negujući stvaralački dijalog. Filmski seminar u trajanju od 6 meseci u periodu od maja do decembra 2015 održavače se u prostoru Filmskog kluba na prvom spratu Otvorenog univerziteta i polaznicima će kroz praktični i teorijski rad pružiti neophodna znanja iz oblasti filmske režije, pisanja scenarija, montaže, kamere, zvuka. Pod mentorstvom reditelja dokumentarnih filmova Zoltana Šifliša i reditelja igranih filmova Sabolča Tolnaija, potrebna znanja iz različitih oblasti će prenositi i Akoš Kovač (kamera), Gabor Ripli (zvuk), Darko Maletin (montaža), kao i drugi gostujući predavači sa dugogodišnjim iskustvom u filmskom stvaralaštvu iz naše zemlje i inostranstva. Uz opremu koju poseduje Otvoreni univerzitet (3 digitalne kamere HD rezolucije, 2 montažne jedinice, rasvetu, snimače zvuka i ostalo) tokom učešća u školi filma polaznici će zajednički raditi na stvaranju nekoliko sopstvenih projekata koji će kasnije biti predstavljeni široj javnosti.

Za učešće u školi filma potrebno je poslati sledeće podatke:

1. Kratku biografiju

2. Razlozi za prijavljivanje u školu filma

3. Dosadašnja iskustva na polju filma (ukoliko postoje)

Prijave poslati do ponedeljka 4. maja 2015 do 12.00h, na email adresu: Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Prvi sastanak Filmskog kluba i škole filma će biti održan u ponedeljak 04. maja od 20 časova na prvom spratu Otvorenog univerziteta u prostorijama Filmskog kluba.

 
IGOR JURIĆ OGORČEN I RAZOČARAN PONOVNIM VEŠTAČENJEM ĐURIĆA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:13

Dragan Đurić (34), ubica Tijane Jurić (15), rekao je juče na suđenju da nije dobro, da drhti, ne pamti ništa, uzima lekove, da zna samo zašto je pred sudijom i da mu je žao. Na zahtev Viktora Gostiljca, advokata Đurića, veće Višeg suda u Subotici prekinulo je juče glavni pretres i odredilo novo psihijatrijsko veštačenje da bi se utvrdila njegova sposobnost praćenja procesa. Ubica je posle obraćanja sudije Gordane Kojić i čitanja optužnice, koja ga tereti za teško ubistvo i pokušaj silovanja, rekao da je razumeo optužnicu, ali da ne želi da se izjasni, već da će se braniti ćutanjem. Đurić, koji je u sudnicu doveden uz jako obezbeđenje, je do sada tri puta ispitivan, dva puta u policiji i jednom u Višem javnom tužilaštvu, a njegov branilac tražio je izdvajanje dva zapisnika jer je ocenio da optuženom pre davanja iskaza nisu pročitana prava. Tužilaštvo je za svedoka predložilo Dragana Mileusnića, advokata, koji je Đuriću posle hapšenja dodeljen po službenoj dužnosti. Mileusnić je rekao da je optuženi bio poučen pravima i da mu ih je i lično saopštio. Advokat Gostiljac je tada rekao da mu je Đurić potvrdio da čovek koji daje izjavu nije Mileusnić, zbog čega su tražili da se pretres prekine i da se Đurić, inače mesar iz Surčina, pošalje na novo veštačenje. - Pre dva dana nije ni mene prepoznao i rekao mi je da su ga posetili majka i ujak, što nije tačno, a i ne seća se prethodnog suđenja. Usporen je i dezorijentisan - rekao je Gostiljac. Mladenka Gajić Manojlović, zamenica višeg tužioca, i Miro Orović, advokat Igora Jurića, usprotivili su se predlogu odbrane jer je psihijatrijsko veštačenje već rađeno i prema njemu Đurić nema nijedno duševno oboljenje. Ipak, sudija je uvažila predlog Gostiljca i odredila da se veštačenje uradi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, zbog čega je suđenje odloženo do daljeg. Duboko sam potresen, razočaran, ogorčen i jako besan. Ovo je nešto najniže što je advokat optuženog mogao da uradi. Desilo se ono čega sam se i bojao, mislim da advokat pokušava da odugovlači slučaj koji je više nego čist. Za optuženog mislim da je glup, a ne duševno bolestan. Njegov advokat se sada hvata za jeftine trikove, zbog čega me duša boli. Zbog čega prave cirkus i špansku seriju od ovog suđenja? - pita se kroz suze Igor Jurić, otac ubijene Tijane a prenosi dnevni list Blic.

 
URUČENO 79 KREDITNIH UGOVORA VOJVOĐANSKIM POLJOPRIVREDNICIMA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:12

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede uručio je danas 79 kreditnih ugovora vojvođanskim poljoprivredicima, ukupne vrednosti od oko 770.000 evra. Krediti su pod veoma povoljnim uslovima odobreni za nabavku staklenika i plastenika, tovne teladi i protivgradnih mreža. Kreditne ugovore poljoprivrednicima je uručio direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo. Fond za razvoj poljoprivrede od osnivanja do danas plasirao je više od tri hiljade kredita, čija je vrijednost 32 miliona evra.

 
UČEŠĆE PACIJENATA U TROŠKOVIMA TERAPIJA ZA LEKOVE SA 1A POZITIVNE LISTE SMANJENO U PROSEKU ZA 30 ODS PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23 april 2015 16:10

Za 449 lekova sa tzv. A1 pozitivne liste, smanjeno je učešće pacijenta u troškovima terapije u proseku za 30 odsto. Ovom merom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje praktično će svaki drugi od ukupno 930 medikamenata, za pacijente odsad biti jeftiniji. Tako je, recimo, za lek "kvetipain" koji se koristi za lečenje šizofrenije, trošak pacijenta sada manji za čak 853 dinara po kutiji. Za "lansoprazol" za lečenje čira na želucu, procentualna participacija je niža za 191 dinar, pa će umesto 796 dinara, osuguranici ovaj lek doplaćivati 605 dinara.Ove godine smo prvi put, na osnovu Uredbe Vlade, sproveli centralizovanu javnu nabavku za lekove sa liste A i A1, koji se izdaju uz lekarski recept, i kroz niže cene koje smo ostvarili u tom postupku, za najveći broj medikamenata je omogućeno sniženje procentualne participacije - kažu za "Novosti" u RFZO. - Sniženja cena lekova, a time i smanjenje izdvajanja osiguranika za terapiju, razlikuje se u zavisnosti od vrste leka, i proizvođača leka.Odluka o nižim iznosimima procentualnog učešća primenjuje se ne samo u svim državnim, nego i u privatnim apotekama koje su sa RFZO sklopile ugovor o izdavanju terapije na recept. Pored onih za najmasovnije bolesti, snižene su i cene lekova koji se koriste za lečenje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, psihoze, depresije, tegobe menopauze, osteoporoze, migrene, benignog uvećanja prostate, bakterijskih i gljivičnih infekcija, bronhijalne astme i hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sve vesti

INFO NEKRETNINE

PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 452 )
Detail
Selling price : 49 000 €
Living space : 55 m²
Land space : 80 m²
Detail
PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 496 )
Detail
Selling price : 73 000 €
Living space : 130 m²
Land space : 200 m²
Detail