VESTI INFO KANALA
OD OKTOBRA NOVI DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:35

Četrnaest javnih i javnih komunalnih preduzeća u Subotici mogli bi u oktobru dobiti nove direktore, izabrane na konkursu po novom Zakonu o javnim preduzećima, najavio je danas predsednik Skupštine Grada Subotica Ilija Maravić. Maravić je rekao Tanjugu da očekuje da na sednici Skupštine, zakazanoj za petak, 29. avgust, budu doneta Odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora tih preduzeća, nakon čega će se ući dalju proceduru, koja podrazumeva objavljivanje oglasa za izbor direktora u Službenom glasniku i dnevnoj štampi. Prema njegovim rečima, u roku od 30 dana prikupljaće se ponude, nakon čega će Komisija za izbor direktora preuzeti sve ponude, razmotriti ih i predložiti Skupštini grada najmanje dva predloga za izbor direktora, koji ispunjavaju zakonom propisane uslove. O tim pojedinačnim predlozima će se izjasniti Skupština, a onaj ko bude dobio većinu glasova, biće izabran za novog direktora.

 
DRAGAN ĐURIĆ NAPADAO DEVOJČICE I PRE TIJANINOG UBISTVA PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:34

Dragan Đurić (34) koji je ubio Tijanu Jurić (15) iz Subotice napao je još tri devojčice, otkriva za “Blic” otac stradale Igor Jurić. Tijana nije jedino i prvo dete koje je Dragan Đurić napao. On je u svakom smislu zlikovac i ja sam dužan Tijani da on dobije maksimalnu kaznu. Saznao sam da je Đurić ranije napao tri devojčice, od kojih je dve maloletnice napastvovao. Odlučio sam da pronađem njihove očeve - jedan je mesar iz mesta Aleksa Šantić, a drugi je policajac i sada živi u Novom Sadu. Za ta dva slučaja ne znam da li postoji sudski trag, ali su se desili i proveriću sve što mogu - kaže Jurić za “Blic”. Igor Jurić je dobio od stručnjaka novosadskog Pravnog fakulteta predlog „Tijaninog zakona“ i prosledio ga ljudima koji su mu obećali da mogu da pomognu da on uđe u proceduru Skupštine Srbije. Jurići nemaju ništa protiv da se predlog usavrši naknadnim dopunama, a u slučaju da procedura ne može tako da ide sakupljaće potpise za peticiju.

 
PETICIJU MOGUĆE POTPISATI ISPRED ZGRADE SOCIJALNOG CENTRA PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:32

Nakon okolnih mesta, peticiju za izmenu Zakona o penzijsko–invalidskom i zdravstvenom osiguranju građani do petka mogu potpisati i u Subotici od 9 do 13 časova ispred zgrade socijalnog centra. Povod za peticiju su ogromna dugovanja, koja poljoprivrednici imaju po osnovu penzijsko–invalidskog i zdravstvenog osiguranja, kao i naknade za odvodnjavanje. Peticija sadrži pet zahteva u kojima se od države traži: • da se Zakon o penzijskom, zdravstvenom i socijalnom osiguranju stavi van snage; da se sva nastala potraživanja od strane države otpišu; • da se svakom poljoprivrednom proizvođaču omogući da se registruje i plaća doprinose dok može, a da istu obavezu može prekinuti kad hoće, na svoju štetu; • da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede donesu nov zakon po kom bi obaveze prema državi bile srazmerne veličini poseda i • da se svakom građaninu Srbije omogući besplatno zdravstveno osiguranje na osnovu 20 posto poreza koje građani plaćaju. Tekst peticije sa prikupljenim potpisima do kraja avgusta će tokom septembra biti upućen Vladi, nadležnim ministarstvima i Poreskoj upravi.

 
IZLOŽBA "TRAGAČ ZA ZVEZDAMA" U GRADSKOM MUZEJU PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:29

U Gradskom muzeju u Subotici u petak će biti otvorena izložba "Tragač za zvezdama". Izložba je organizovana povodom 250 godina rođenja hrvatskog astronoma i matematičara Danijela Mirka Bogdanića i 200 godina završetka Lipskijeve zemljopisne karte Ugarske. Organizatori izložbe su Hrvatski državni arhiv, Mađarski državni arhiv, Istorijski arhiv u Subotici i Gradski muzej Subotica. Mirko Danijel Bogdanić, hrvatski matematičar, astronom i geodet, rođen je 5. novembra 1760. u Virovitici, a umro je 31. januara 1802. u Budimu. Školovao se u Pešti gde je i stekao doktorat iz matematike i astronomije te na taj način postao jedan od najznačajnijih Hrvata u razvoju i promovisanju egzaktnih nauka.

 
LAŽNA DOJAVA O POSTAVLJENOJ BOMBI PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:44

Jutros nešto pre 10 časova Policijskoj upravi u Subotici prijavljen je slučaj potencijalnog postavljanja eksplozivne naprave u zgradi Vojvođanske banke kod Nove opštine. Brzom reakcijom nadležnih službi zaposleni u prizemlju, kao i na drugim spratovima gde se nalaze poslovne prostorije preventivno su evakuisani ispred zgrade dok je policija uz pomoć obučenih pasa detaljno pretraživala banku. Nakon dvadesetak minuta utvrđeno je da je dojava lažna te je već oko 10,40 časova zaposlenima dozvoljeno da se vrate u svoje kancelarije i posvete svojim radnim obavezama.

 
VASPITANJE O REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU U SREDNJIM ŠKOLAMA PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:42

Program "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju", koji je lane kao pilot-projekat sproveden u deset obrazovnih ustanova u APV, ove će godine biti realizovan u 66 vojvođanskih srednjih škola. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić istakla je da će, od 45 gradova i opština u Vojvodini, projektom biti obuhvaćeno njih 35. Nastava će pokriti učenike drugih razreda srednje škole i sa njima će raditi ukupno 78 edukatora, od kojih je 63 već zaposleno u školama, kao profesori biologije, psiholozi, pedagozi, dok preostalih 15 dolazi sa biroa za zapošljavanje i mesečno će za taj angažman dobijati po 20.000 dinara uz plaćene sve pripadajuće poreze i doprinose. Programom će biti obuhvaćeni samo učenici drugih razreda srednjih škola, jer je procenjeno da je taj uzrast najprimereniji. Kada je u pitanju priručnik po kome se realizuje program, on je neznatno modifikovan, učinjen još pitkijim i razumljivijim, jer je procenjeno da je nužno pojasniti neke detalje koji su u prvoj verziji možda bili suviše stručno dati. Kako je rekla, on je takođe obogaćen novim ilustracijama, zanimljivijim, modernijim, atraktivnijim, a sastavni deo priručnika postao je i rečnik o reproduktivnom zdravlju.

 
BEZ USPORIVAČA SAOBRAĆAJA U NEDELJU 31.AVGUSTA I 01. SEPTEMBRA PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:40

JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" privremeno će ukloniti usporivače saobraćaja - ležeće policajce (u oba pravca) u ulici Aleja Maršala Tita u Subotici. Demontaža će se izvršiti u toku prepodnevnih sati u subotu (30. avgust) i isti će biti vraćeni u prvobitno stanje u toku ponedeljka (1. septembar). Biciklistički klub "Spartak" iz Subotice u nedelju, 31.8.2014. godine organizuje biciklističku trku "Velika nagrada Subotice" i ovu meru primenjuju prvenstveno zbog bezbednosti takmičara i drugih učesnika u ovoj sportskoj manifestaciji. Iz Direkcije apeluju da se u potpunosti poštuju saobraćajni znaci koji regulišu kretanje u ovoj ulici.

 
SPREČEN POKUŠAJ KRIJUMČARENJA PIŠTOLJA I MUNICIJE PDF Štampa El. pošta
petak, 22 avgust 2014 07:12

U kasnim večernjim satima, sinoć je na graničnom prelazu Horgoš, zajedničkom akcijom carine i policije sprečen je pokušaj krijumčarenja 20 pištolja i municije iz Republike Srbije. Oružje je pokušao da prokrijumčari crnogorski državljanin, koji je putovao automobilom marke ,,Volkswagen Passat 1,9 TDIˮ iz Crne Gore u Holandiju., saopšteno je iz Uprave Carina .Ovaj četrdesetogodišnji putnik, inače po zanimanju muzičar, carinicima je rekao da osim ličnih stvari i polovne harmonike nema ništa da prijavi za carinjenje.Ipak, carinici su odlučili da izvrše detaljnu kontrolu vozila, prilikom koje su uočili sumnjiv otvor na gornjoj strani rezervoara, zalepljen selotejp trakom. Daljim pregledom rezervoara pronašli su ukupno 20 pištolja uglavnom kalibra 7,65 milimetara, među kojima je bilo najviše proizvođača ,,Vzorˮ i ,,CZˮ, kao i 76 komada pištoljske municije i pribor za čišćene oružja.Oružje i municiju, pomenuti putnik upakovao je u 25 najlon kesa, kako bi mogao da ih sakrije u rezervoar pun nafte.Pištolji, municija i putnik predati su u dalju nadležnost MUP.

 
POČINJE PROCEDURA REGISTRACIJE JAVNO-PRIVATNOG FONDA ZA LEČENJE TEŠKO OBOLELE DECE PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:33

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u četvrtak, 28. avgusta, počinje procedura registracije javno-privatnog fonda za lečenje teško obolele dece u inostranstvu. Lončar je danas novinarima u Urgentnom centru rekao da je potrebno više vremena za tu registraciju, jer je cilj da ceo postupak bude transparentan. Posle registracije biće formirane službe fonda i mehanizmi za kontrolu trošenja novca, dodao je Lončar. On je ranije danas izjavio da će fond za lečenje teško bolesne dece u inostranstvu biti osnovan u narednih mesec dana i da će početni kapital obezbediti država, a kasnije i privatni donatori.

 
U SKUPŠTINU STIGAO PREDLOG ZAKONA O PROMETU NEPOKRETNOSTI PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:31

U Skupštinu Srbije je stigao Predlog zakona o prometu nepokretnosti kojim se predviđa da se ugovor o prometu nepokretnosti zaključuje u obliku javnobeležničkog zapisa. Kako se navodi (parlament.gov.rs), predviđeno je taj zakon stupi na snagu 1. septembra 2014, jer tog dana počinje da se primenjuje Zakon o javnom beležništvu i određene nadležnosti sudova preuzimaju javni beležnici. Vlada Srbije je Predlog zakona o prometu nepokretnostu uputila na uvajanje po hitnom postupku. U Predlogu se kao razlog za donošenje novog zakona o prometu nepokretnosti navodi da je neophodno izvršiti usklađivanje zakona sa Zakonom o javnoj svojini i Ustavom iz 2006. koji predviđa pretvaranje društvene svojine u privatnu i uvodi kategoriju javne svojine. Predlogom zakona o prometu nepokretnosti predviđeno je da je za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti u obliku javnobeležničkog zapisa isključivo nadležan javni beležnik na čijem se području nalazi nepokretnost koja je predmet ugovora.

 
OTVOREN INTERETNO FESTIVAL PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:45

Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Jene Maglai, gradonačelnik Subotice u petak su svečano otvorili trinaesti Interetno festival. Pozdravljajući učesnike i organizatore Interetno festivala, kao i brojnu publiku iz našeg grada i okolnih mesta, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš, rekao je da je zaživeo grad u gradu u srcu Subotice, na trgu ispred Gradske kuće, gde je postavljen Etnopolis. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai istakao je ovom prilikom da je Interetno brend, ne samo grada Subotice, već i šire i da taj brend, okupljanjem u velikom broju na Trgu ispred gradske kuće, podržavaju i subotičani. Maglai je dodao da je obaveza kako Grada tako i Pokrajine, da se ovaj festival održi, da se ojača i da nastavi da širi suštinsku ideju zbog koje je osnovan i zbog koje se organizuje, a to je da se upoznamo i družimo sa ljudima iz celog sveta i da naš grad bude mesto susretanja i preplitanja različitih običaja i kultura. Gradonačelnik Maglai, priredio je u subotu, u Velikoj većnici Gradske kuće, prijem za sve učesnike Interetno festivala. Pozdravljajući goste iz Kostarike, Letonije, Makedonije, Mađarske, Severnog Kipra i Rumunije, i organizatore Interetno festivala, gradonačelnik je ocenio da i Interetno festival, pored Festivala evropskog filma Palić i Međunarodnog festivala pozorišta za decu, oslikava Suboticu i pronosi dobar glas o našem gradu.

 
IZVEŠTAJ POLICIJSKE UPRAVE PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:43

U periodu od 18. do 24. avgusta 2014. godine na području Policijske uprave u Subotici dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda. U tri saobraćajne nezgode, tri osobe su lakše povređene, dok je u sedam saobraćajnih nezgoda pričinjena samo materijalna šteta. U toku protekle nedelje, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Subotici imali su 11 intervencija.

 
OD DEPRESEIJE PATI IZMEĐU 250.000 I 400.000 LJUDI PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:41

Od depresije u Srbiji, kako se procenjuje, pati između 250.000 i 400.000 ljudi. Ali, zvanično se prošle godine lečilo samo - 2.800! Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom prethodne decenije ovo oboljenje je bilo među vodećim poremećajima zdravlja, na četvrtom mestu, iza ishemijske bolesti srca, cerebrovaskularnih oboljenja i raka pluća. Razlog, kažu stručnjaci - dugogodišnja izloženost kontinuiranom stresu u našoj zemlji. Za pomoć se najviše obraćaju žene, a prema rečima direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ Milutina Nenadovića, naši ljudi najčešće boluju od takozvane unipolarne depresije, od koje je bolovao i nedavno preminuli glumac Robin Vilijams. To znači da se rađaju sa genetskom predispozicijom za ovu bolest, i bez obzira na to šta u životu dobiju ili postignu, ne mogu biti srećni. Osim što je pogubna po jedinku, depresija je velika „štetočina“ i po društvo. Neraspoloženje koje traje nedeljama i mesecima, neredovan odlazak na posao i nevoljno obavljanje osnovnih dnevnih aktivnosti, nesanica, usamljenost, bezvoljnost... Do 2020. depresija će u svetu, ali i kod nas, biti druga po učestalosti bolesti koje izazivaju onesposobljenost za rad. Loše psihičko zdravlje zaposlenih već košta poslodavce u EU 130 milijardi evra godišnje. U Srbiji niko nije napravio sličnu računicu.

 
ODRŽAN TREĆI URLIK PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:39

Sinoć je u edukativnom centru "Balans studio", održano treće po redu veče URbane LIriKe, odnosno treći URLIK. Domaćini večeri bili su Edvard Halas i Janoš Sekereš Jáne. U prijatnom ambijentu Balans studija nastupilo je osam umetnika koji su čitali poeziju, prozu, izvodili monodrame i performanse, slikali na sceni... Деся Ловоров Orchestra su bili zaduženi za muzički deo, a prikazan je i film Andreja Boke The tale of the wall habitants (Priča o stanovnicima zida). Organizator Jáne, veče je otvorio pročitavši pesmu "Mladi", Žaka Prevera, da bi na kraju večeri, publiku pozdravio takođe sa "Preverom", ovog puta sa pesmom "Za tebe ljubavi". UrLiK je događaj prvenstveno namenjen mladima iz Subotice koji pišu poeziju, kratku prozu, komponuju, sviraju, snimaju kratke filmove, izvode performanse a nemaju mogućnosti da to predstave publici.

 
VELIKA KONCENTRACIJA POLENA AMBROZIJE PDF Štampa El. pošta
petak, 22 avgust 2014 07:12

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu dostiže visoke vrednosti, sa tendencijom rasta ka veoma visokim vrednostima, kažu u ZZJZ. Tokom prethodne nedelje izmerene su koncentracije, koje prelaze 100 polenovih zrna po m3 vazduha. Do kraja meseca očekuju se izrazito visoke koncentracije, a olakšanje osobama koje su alergične na polen ovog korova, mogu doneti jedino padavine.Pre desetak dana u Subotici je počelo košenje parložne trave, korova i ambrozije na oko 350.000 kvadratnih metara neizgrađenog gradskog zemljišta, a novo košenje predviđeno je do kraja septembra.

 
NA PODRUČJU SEGEDINA OTKRIVENO 63 STRANCA KOJI SU ILEGALNO PREŠLI SRPSKO-MAĐARSKO GRANICU PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:33

Policija Mađarske na području Segedina u ponedeljak je otkrila čak 63 stranaca, uključujući 21 dete, koji su ilegalno prešli srpsko-mađarsku granicu. Policija je privela pomagača za ilegalno prelaženje granice, državljanina Srbije – javlja portal hvg.hu, prenosi vojvođanski portal “Vajdasag Ma” (Vojvodina danas). Najveća ilegalna grupa otkrivena je u ponedeljak u 10 časova i 35 minuta u blizini Ašothaloma. 26 ilegalaca iz Afganistana i Sirije stiglo je u Mađarsku preko zelene granice za nekoliko minuta ranije. Prilikom legitimisanja na regionalnom putu 55, mađarska policija je u ponedeljak posle podne identifikvala i jednog krijumčara ljudi, državljanina Srbije, koji je u svom autu vozio trojicu državljanina Sirije bez odgovarajućih dokumenata o legalnom boravku u Mađarskoj. Pod sumnjom da je krijumčario ljude, mađarska policija je privela 27-godišnjeg muškarca iz Srbije.

 
150.000 PREZADUŽENIH GRAĐANA U SRBIJI PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 07:30

U Srbiji je, prema procenama, oko 150.000 prezaduženih građana, "zrelih" za proglašenje ličnog bankrota. Kod nas umesto bankrota i zakonskog staratelja, država na vrata dužnika šalje privatne izvršitelje. U Hrvatskoj, gde je usvojen Zakon o ličnom bankrotu polovinom ove godine, u blokadi je bilo gotovo 317.000 građana, koji su dugovali gotovo 3,66 milijardi evra, prenosi Tanjug. Kod nas je situacija nešto bolja, mada lista dugovanja, prema nekim podacima, izgleda tako da građani po osnovu kredita u docnji, struje i grejanja duguju oko pola milijarde evra. Stručnjaci, međutim, ne mogu da se saglase o tome da li je bolje da se i u Srbiji donese zakon o ličnom bankrotu za prezadužene građane, pa tako ekonomista Goran Nikolić smatra da bi to bila "dobra stvar", dok Ismail Musabegović upozorava da to "nije naivna stvar". "Neko ko bi po osnovu duga finansijskoj instituciji mogao da izgubi svu imovinu, ako bi postojao lični bankrot, bio bi zaštićen u smislu da mu mora biti obezbeđeno da ima mesto za spavanje, viljušku, kašiku, nož... To bi mu pomoglo da preživi", rekao je Nikolić Tanjugu. Hipotetički, kaže Nikolić, tamo gde nema ličnog bankrota, banka može baš sve da uzme čoveku koji nije u stanju da isplati dugovanja. "A banke se najčešće obezbede pomoću hipoteke, administrativne zabrane na platu, a ima i zaloga. Pa, ako je dužnik stavio hipoteku i ne može da plaća kredit, cela kuća će otići na doboš. A, na primer, u slučaju ličnog bankrota, hipoteka ili administrativna zabrana na platu ne bi važila u potpunosti, već bi se odnosila na deo kuće, odnosno plate. Imao bi bar pravo na nužni smeštaj i minimalna primanja", rekao je Nikolić. S druge strane, profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović upozorava da lični bankrot "nije naivan", pa čak ni psihološki, jer tako javno pokazujete da niste sposobni da vodite svoje finansije, što dalje znači da će vaša porodica morati da sluša novog staratelja kojeg će joj dodeliti država.

 
PROSLAVA DANA GRADA OD 29. AVGUSTA DO 01. SEPTEMBRA PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:45

Ovogodišnja proslava Dana grada umnogome će se razlikovati od predhodnih. Čelnici lokalne samouprave odlučili su da napuste dosadašnji dugogodišnji koncept kada se Dan grada proslavljao nekoliko nedelja i odlučili da proslava traje četiri dana, od petka, 29. avgusta do 1. septembra, s tim da će skoro svi sadržaji biti organizovani preko vikenda i u ponedeljak, 1. septembra, na sam Dan grada. Suština ovogodišnje proslave Dana grada je da se građanima što više približi rad gradskih institucija i da se sami građani što više uključe u proslavu, da budu direktan učesnik iste, odnosno da ovogodišnja proslava ne praznuje Dan grada, nego dan građana. Ovogodišnji budžet namenjen proslavi Dana grada, prilagođen je trenutnoj ekonomskoj situaciji i iznosi nešto više od 2,5 miliona dinara, što je za jednu tećinu manje nego prošle godine. U skladu sa tim, na Gradskom trgu neće nastupati velika imena muzičke scene kao što je bio običaj do sada, već će se šansa dati isključivo mladim ljudima sa područja opštine Subotica. Tako nas na gradskom trgu, za vreme predstojećeg vikenda očekuju nastupi brojnih subotičkih bendova, kako poznatih, tako i neafirmisanih, od kojih je građanima najpoznatije ime Mirna Radulović koja će sa svojim bednom nastupiti u ponedeljak. Predsednik Skupštine grada Ilija Maravić,rekao je na konferenciji za novinare da oseća obavezu da se za Dan grada obrati građanima Subotice i da pri tom napravi rekapitulaciju urađenog, kao i da iznese planove lokalne samouprave za naredni period. On je dodao da će i dalje biti praksa organizacija svečane sednice povodom Dana grada i najavio četvorodnevni program koji nas očekuje. Pored brojnih sadržaja vezanih za Dan grada, ono što svakako treba izdvojiti je izložba 235 godina Subotice, u okviru koje će na velikom bilbordu u centru grada biti postavljeno 235 fotografija raznih subotičana koji su pristali da se fotografišu u vreme pripreme za proslavu, uz slogan «Subotica, to sam ja». Ono što će svakako biti zanimljivo građanima Subotice je da je grad ove godine odlučio da na sam Dan grada, u ponedeljak 1. septembra, pokloni besplatan ulaz na zatvoreni Gradski bazen na prozivci, besplatan parking posle 14:00 h, kao i besplatan gradski prevoz u vreme večernjih koncerata.

 
PROSEČNA NETO ZARADA ISPLAĆENA U JULU IZNOSILA JE 45.216,00 PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:43

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u julu iznosila je 45.216 dinara, što je nominalno više za 0,7 odsto nego u junu, a realno za 0,8 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. U poređenju sa julom 2013. godine, prosečna primanja zaposlenih nominalno su bila veća za 2,3 odsto, a realno za 0,2 odsto. Prosečna bruto zarada iznosila je 62.380 dinara i nominalno je bila veća za 0,6 odsto nego u junu, a realno za 0,7 odsto, dok je u odnosu na juli 2013. godine nominalno bila veća za 2,4 odsto, a realno za 0,3 odsto. Prosečna neto zarada isplaćena za sedam meseci 2014. godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period nominalno je bila veća za 1,5 odsto, a realno manja za 0,7 odsto, dok je prosečna bruto zarada nominalno bila veća za 1,2 odsto, a realno manja za jedan procenat.

 
POČELA PRINUDNA NAPLATA ZAOSTALIH DUGOVAZA STRUJU PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:40

Prinudna naplata zaostalih dugova za struju za oko 100.000 potrošača, koji imaju dug zaključno sa novembrom 2013. godine, počeće danas, najavilo je preduzeće EPS snabdevanje. Ti potrošači su opomenuti i imali su dovoljno vremena da izmire dug, a za sve koji to nisu uradili, dug će biti naplaćen prinudnim putem, poručili su iz EPS snabdevanja i najavili da će predmeti za prinudnu naplatu biti birani po slučajnom rasporedu. Bez obzira na visinu duga, dužnici će, kako je najavilo to preduzeće, pored iznosa duga i zakonom određene kamate, imati obavezu da plate i troškove izvršenja, koji su za dugovanja do 30.000 dinara fiksni i iznose 4.200 dinara, a za veća dugovanja obračunavaju se po skali koja je propisana i objavljena u Službenom glasniku RS.

 
"SAMBANSA" U GRADSKOJ BIBLIOTECI PDF Štampa El. pošta
utorak, 26 avgust 2014 07:38

U četvrtak, 28. avgusta 2014. godine, sa početkom u 20 časova u dvorištu Gradske biblioteke Subotica, biće održano "Sambansa veče". Pored upoznavanja sa radom škole sambe „SAMBANSA“ posetioci će imati priliku i da vide brazilske bubnjeve kao i da uživaju u ritmu sambe. U slučaju kiše program će biti premešten u čitaonicu Naučnog odeljenja.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Sve vesti

INFO NEKRETNINE

PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 452 )
Detail
Selling price : 49 000 €
Living space : 55 m²
Land space : 80 m²
Detail
PRODAJA - KUCE in Subotica ( Ref : 496 )
Detail
Selling price : 73 000 €
Living space : 130 m²
Land space : 200 m²
Detail